Weesfietsen of fietswrakken zijn fietsen die al een tijdje niet meer gebruikt worden of fietsen met technische problemen. Deze fietsen nemen onnodig veel ruimte in beslag op openbare plekken. Hierdoor wordt het moeilijk voor andere fietsers om een veilige plek te vinden om hun fiets achter te laten. Ook fout geparkeerde fietsen kunnen voor problemen zorgen voor andere weggebruikers.
Om dit probleem aan te pakken, krijgen potentiële weesfietsen, fietswrakken en hinderlijk geparkeerde fietsen voortaan een label. Als je zo'n label op jouw fiets ziet, heb je nog de kans om de problemen te verhelpen of je fiets te verplaatsen.
Wat is het doel van zo'n label?
- Een propere en veilige omgeving
- Gestolen fietsen opsporen en terugbrengen bij hun eigenaar
- Het gebruik van de fiets stimuleren wanneer er een goede en nette gelegenheid is voor het stallen.
Welke fietsen krijgen een label?
- Fietsen die defecten vertonen
- Fietsen die langdurig op dezelfde locatie geparkeerd staan
- Fietsen die in de weg staan en zorgen voor hinder voor voetgangers of verkeer
Hoe herkennen wij weesfietsen?
- Platte banden, losgekomen ketting, defecte remmen, ontbrekende onderdelen, …
- Stoffig zadel, verroeste ketting, …
- Hinderen de doorgang voor voetgangers, geparkeerd in een groenvak of tegen een boom, vergroeid met beplanting…
Hoeveel tijd tussen labelen en weghalen?
- Je krijgt doorgaans 30 dagen de tijd om actie te ondernemen. We organiseren maandelijks één ophaalactie. Daarom worden fietsen pas tussen de 30 en 60 dagen na het labelen weggenomen.
- Fietswrakken die overduidelijk verwaarloosd zijn en hinderlijk gestalde fietsen worden onmiddellijk weggenomen.
- Achtergelaten fietsen die niet op slot zijn, worden verdacht van gestolen te zijn en worden onmiddellijk weggenomen in de hoop de eigenaar te kunnen opsporen.
Waar gaan de weggenomen fietsen naartoe?
- Fietsen worden drie maanden bewaard door de politie. In die periode wordt geprobeerd om de rechtmatige eigenaar terug te vinden. Na die periode mag de gemeente beschikken over de fiets.
- De gemeente schenkt de vrijgegeven fietsen aan het goede doel. Een deel van de fietsen gaat naar Oekraïne Project Edegem vzw die al vele jaren hulpgoederen verzameld voor de kansarmen in Oekraïne. Ook lokaal krijgt een deel van de fietsen via werkmmaat vzw een nieuw leven. Via de sociale economie maken ze de fietsen weer helemaal rijklaar.
- Fietswrakken worden gerecycleerd.
- Alle gevonden fietsen blijven gedurende vijf jaar opgenomen in een register (sinds 1 september 2021). Na deze periode wordt de gemeente officieel eigenaar van de fiets.
Help, mijn fiets is verloren/gestolen. Wat nu?
- Neem alvast een kijkje op www.bikebank.be. Daar kan je jouw verloren fiets registreren en zoeken in de databank van gevonden fietsen.
- Doe aangifte bij de politie. Lokaal bestuur Edegem heeft een overeenkomst met het intergemeentelijk fietspunt Mortsel-Boechout-Hove-Kontich-Lint-Edegem. Met een PV van aangifte kan je daar een tijdelijke vervangfiets kosteloos ontlenen in het fietspunt aan het stationsgebouw Mortsel Oude-God.
- Voorkomen is beter dan genezen. Laat je fiets labelen zodat de politie makkelijker de eigenaar kan opsporen bij een gevonden fiets. Het labelen is gratis.