Voortuin verharden? Vergunning nodig!

Gepubliceerd op maandag 26 februari 2024
Overweeg je om je voortuin te verharden? Of wil je er een fietsenberging plaatsen? Kom de haalbaarheid van je plan dan eerst bespreken met onze medewerkers van team wonen en ondernemen. Bovendien is de kans groot dat een vergunning verplicht is.

Een voortuin verharden is vergunningsplichtig, tenzij voor strikt noodzakelijke toegangen en opritten. De Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) beschouwt het aanleggen van een verharding als een constructie waarvoor een omgevingsvergunning vereist is. Een extra parkeerplaats creëren in je voortuin of een (fietsen)berging plaatsen zijn voorbeelden van constructies, ook als waterdoorlatende materialen gebruikt worden. 

Er bestaan echter ook vrijstellingen. Raadpleeg best eerst omgevingsloketvlaanderen.be over die vergunningsplicht en vrijstellingen. Hou er wel rekening mee dat lokale regelgeving, zoals een verkavelingsvergunning, een ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) of een bijzonder plan van aanleg (BPA), toch nog anders en concreter kunnen zijn. Informeer je daarom grondig bij onze balie voor je je plan uitvoert.

Lees meer op edegem.be/omgevingsvergunning en maak je afspraak via edegem.be/afspraak.

Je bent ook welkom als je je plan toch al uitgevoerd hebt zonder omgevingsvergunning. Dan zoeken we samen een oplossing.