Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Edegems Fort 5 krijgt tutjesboom

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
Tutjesboom Fort 5

Kleuters die hun laatste tutje vaarwel zeggen, kunnen dat vanaf 14 juni ophangen in de tutjesboom in het gemeentelijk park Fort 5 in Edegem. Het voorstel kwam van inwoonster Sofie Schyvens die er ook een bachelorproef rond uitwerkte. “Wij vonden het een schitterend idee en zijn als gemeente meteen mee op de kar gesproken”, zegt burgemeester Koen Metsu enthousiast.

“Ik ben opvoedster en ik volg momenteel een opleiding tot kleuterjuf aan AP Hogeschool Antwerpen. Door mijn opleiding kom ik dikwijls in Edegemse scholen. Het valt me op dat kleuters erg gehecht zijn aan hun tutje en dat het afscheid ervan een grote stap is. Dikwijls wordt de laatste tut aan Sinterklaas geschonken maar dat het afscheid neemt dan het plezier van de Sint weg of het proces duurt te lang omdat die Sint maar een keer per jaar langskomt. Nochtans verdwijnt vanaf een jaar de natuurlijke zuigbehoefte en kan het tutje zorgen voor problemen met mond, kaak of tanden. Daarom deed ik aan het gemeentebestuur het voorstel van de tutjesboom”, geeft Sofie aan.

Burgemeester Koen Metsu mocht de bachelorproef van Sofie al inkijken en was onder de indruk van het preventieve en educatieve luik: “Sofie omschrijft in haar proef niet enkel de gevolgen van te lang tutten, maar ze geeft vooral ook heel veel tips aan ouders over hoe je op een rustige en weloverwogen manier het tutje kan afbouwen. We vinden dat we als gemeente een informerende rol hebben hierin. Een tutjesboom in ons openbaar domein selecteren is voor ons een kleine moeite, maar voor kleuters en ouders een waardevolle hulp. We selecteerden een boom in de speeltuin van Fort 5; een veilige en aangename plaats voor de kleuters. ”

Het gemeentebestuur maakte samen met Sofie een toegankelijke brochure met tips voor ouders. Wie zijn tutje in de boom knoopt, kan aan het onthaal van het gemeentehuis, in de bibliotheek of in het Huis van het Kind of bij Kind & Gezin in Edegem ook een tattoo ophalen met het logo van de tutjesboom en het opschrift ‘dapper!’. De tattoos zullen wel pas vanaf juli beschikbaar zijn. 

“Een foto van de knappe prestatie van je kleuter kan je vanaf vandaag al posten op de Facebookpagina ‘Tutjesboom Edegem’. Verder denk ik er nog aan om er een typisch Edegems verhaal aan de koppelen dat de kleuterjuffen tijdens de lessen kunnen gebruiken wanneer kleuters hun tut afstaan. Het past bijvoorbeeld in het thema ‘slapen’. Behalve ouders, kunnen dan ook scholen aan de boom langskomen”, besluit Sofie Schyvens.

Op de foto: Sofie Schyvens (centraal), burgemeester Koen Metsu (rechts), schepen voor jeugd Jeroen Van Laer (centraal) en tal van enthousiaste ouders en kinderen.

 

Zie ook:

https://www.facebook.com/TutjesboomEdegem/

 

Datum van het bericht: donderdag 14 juni 2018