Naar inhoud

Handel en horeca

De lijst aan maatregelen op het gebied van diensten, handel en horeca kan je hieronder terugvinden.

Sommige horeca- of handelszaken organiseren thuisleveringen of afhaalmogelijkheden. Je kan de lijst hier raadplegen.

Handelszaken

Alle handelszaken mogen terug open. Deze heropening zal - net als altijd - moeten plaatsvinden met strikte inachtneming van de volgende regels:

 • Net als voor de winkels die al open zijn – zal slechts 1 klant per 10m² worden toegestaan en dit voor maximaal 30 minuten. Een uitzondering wordt gemaakt voor kleinere winkels.
 • Elke klant wordt ten zeerste aanbevolen om in de winkels bescherming te dragen die de neus en de mond bedekt. In ieder geval moet de veiligheidsafstand worden gerespecteerd.
 • Werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun werknemers en moeten alles in het werk stellen om veilige werkomstandigheden te garanderen.
 • Om drukte te vermijden, zal iedereen zijn boodschappen alleen moeten doen. Een uitzondering wordt gemaakt voor kinderen jonger dan 18 jaar – zij mogen door een ouder worden begeleid - en voor mensen die hulp nodig hebben.
 • Het is ook aan te raden om naar de winkels te gaan die zich in een stad of gemeente in de buurt van uw huis of werkplek bevinden.

Contactberoepen buiten de medische en paramedische zorg mogen helaas hun activiteit nog niet hernemen.

FOD Economie maakte een handige gids met tips om zelfstandigen en winkeliers te helpen hun activiteiten te hervatten in veilige omstandigheden. Download de gids hier. 

Cafés en restaurants

Horecazaken kunnen klanten ontvangen, mits naleving van het protocol, dat onder meer volgende voorwaarden bevat:

 • de tafels worden zo geplaatst dat een afstand van minstens 1,5 meter tussen de klanten van de verschillende tafels wordt gegarandeerd, tenzij de tafels worden gescheiden door een plexiglazen wand of een gelijkwaardig alternatief met een minimale hoogte van 1,8 meter ;
 • een maximum van tien personen per tafel is toegestaan;
 • enkel zitplaatsen aan tafel zijn toegestaan;
 • elke klant moet aan zijn eigen tafel blijven zitten;
 • het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de zaal;
 • het dragen van een mondmasker door het personeel is verplicht in de keuken, met uitsluiting van functies waarvoor een afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd;
 • er is geen enkele bediening aan de bar toegestaan, met uitzondering van eenmanszaken met naleving van een afstand van 1,5 meter;
 • terrassen en openbare ruimten worden georganiseerd overeenkomstig de voorschriften bepaald door de gemeentelijke overheden en met respect voor dezelfde regels als deze die binnen gelden;
 • drankgelegenheden en restaurants mogen tot één uur ‘s nachts open blijven, tenzij de gemeentelijke overheid oplegt dat ze eerder moeten sluiten.

Er is een gids opgesteld voor de horeca waarin het protocol voor de sector wordt beschreven ( https://economie.fgov.be/nl/publicaties/gids-voor-een-veilige ). De discotheken en dancings blijven daarentegen tot en met 31 augustus 2020 gesloten. Daarenboven zijn wellness, sauna’s en zwembaden die onderdeel zijn van een horecazaak niet toegankelijk voor het publiek.

Hotels

Alle accommodaties in Edegem zoals hotels enzovoort mogen open blijven, maar wel zonder toegang tot de bar, restaurants (gemeenschappelijke zalen) en recreatieve ruimtes.

Let wel, een heel aantal hebben de beslissing genomen om te sluiten. Voor meer info controleer je best de website van de accommodaties zelf.

Overzicht:

Aanverwante thema's