Naar inhoud

Stroomschaarste

Campagne OffOn

Wegwijs in de stroomschaarste
Informatie over het risico op stroomtekort in de winter van 2015 - 2016

Je hebt het ongetwijfeld al gehoord: er is een reëel risico op stroomtekort deze winter. Lees hier wat de mogelijke gevolgen zijn voor Edegem en hoe je je steentje kan bijdragen.

Het afschakelplan bestaat uit zes afschakelschijven of afgebakende regio’s die op basis van een otatiesysteem twee tot drie uur kunnen worden uitgeschakeld. Elke schijf is goed voor zo’n 500 megawatt aan elektriciteitsverbruik. Als er schaarste heerst en de maatregelen om het energieverbruik te verminderen onvoldoende zijn, wordt schijf zes eerst afgeschakeld. Moet er nadien opnieuw worden afgeschakeld, is het de beurt aan schijf vijf. Daarna schijf vier, enzovoort.

Een gedeelte van Edegem ligt in schijf drie, een ander gedeelte wordt niet afgeschakeld. In de stratenlijst hieronder kan je nakijken of je straat eventueel wordt afgeschakeld.

 

Wat zijn de gevolgen van een afschakeling bij je thuis?
De meesten onder ons kunnen enkele uren zonder stroom, maar we moeten beseffen dat heel wat zaken zullen wegvallen, zoals het vaste telefoonnetwerk, de verlichting, elektrische apparaten zoals koelkasten, televisie en computer, liften en automatische garagepoorten.

Wat merk je op straat?
Ook op straat zullen de gevolgen van een stroomonderbreking voelbaar zijn. Dit kan er gebeuren:

  • tankstations en geldautomaten werken niet.
  • straat- en verkeerslichten vallen uit.
  • het telefonienetwerk en de hulpcentrales kunnen overbelast geraken

Hoelang duurt een afschakelperiode?
Dat hangt af van twee parameters: enerzijds het beschikbare vermogen en anderzijds de geschatte totale vraag op hetzelfde moment. Een afschakeling kan nodig zijn zolang de vraag het aanbod overstijgt. Standaard loopt dit op tot maximum vier uren, tussen de piekuren 17 en 20 uur.

Ik heb zonnepanelen. Blijf ik gespaard van een afschakeling?
Helaas niet. Fotovoltaïsche zonnepanelen hebben elektriciteit nodig van het openbare distributienet om te werken. Als het net geen spanning krijgt, gaan de zonnepanelen automatisch in veiligheidsmodus. Ze schakelen zichzelf dus af van het net.

Ik heb elektriciteit nodig om gezondheidsredenen. Wat doe ik?
Neem contact op met je huisarts. 

Wat kan ik zelf doen om een afschakeling te vermijden?
Ongeacht de risicoperiode kan je ervoor zorgen dat je elektriciteitsverbruik daalt. In situaties van elektriciteitstekort kan je er bovendien mee voor zorgen dat de afschakeling wordt beperkt.

Enkele tips:

  • Verlichting: doof alle lichten wanneer je de kamer verlaat en vervang energievreters door spaar- of ledlampen.
  • Elektrische verwarming: verwarm enkel leefruimten tot maximum 20 graden en sluit ’s avonds gordijnen en rolluiken.
    Elektrische toestellen: gebruik je wasmachine, droogkast of vaatwasser liefst tijdens de daluren tussen 22 en 6 uur. Was op lage temperatuur (30°C) en gebruik een laptop in plaats van een vaste computer.
  • Apparaten in waakstand: schakel alle apparaten volledig uit als je ze niet gebruikt. Trek laders uit het stopcontact als ze niet verbonden zijn met een toestel.

Waar kan ik terecht met vragen?
Bij het contactcenter van de FOD Economie, elke werkdag tussen 9 en 17 uur, tel. 0800 120 33, www.offon.be of www.winterklaar.be

 

Aanverwante thema's