Testcentrum vakantiegangers opent aan UZA

Gepubliceerd op maandag 21 juni 2021
Vandaag opent het Universitair Ziekenhuis een covid-testcentrum voor vakantiegangers. Ga je niet op vakantie, maar wil je je wel laten screenen voor een festival? Dan kan je ook een afspraak maken in het testcentrum.

Wie deze zomer op vakantie wil in Europa kan een coronacertificaat aanvragen. et zogenoemde "EU Digital COVID Certificate" moet reizen binnen de Europese Unie (en mogelijk ook IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein) gemakkelijker maken. Het is nu beschikbaar via een QR-code op je smartphone, of via een document op papier dat je telefonisch kunt aanvragen.

Om een certificaat te kunnen krijgen, moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent gevaccineerd tegen het coronavirus. De meeste landen zullen alleen een certificaat aanvaarden van volledige vaccinatie. Meestal is er ook een wachtperiode van een aantal weken na de dag van de volledige vaccinatie, omdat dan pas de bescherming optimaal is. Een vaccinatiecertificaat is 1 jaar geldig vanaf de dag na de vaccinatie.
  • Je beschikt over een negatieve PCR-test. De test is 72 uur geldig vanaf het moment dat je de test aflegt. Doordat de laboratoria tijd nodig hebben om de testen te verwerken en de resultaten te registreren, zal in de praktijk je testcertificaat 24 tot 48 uur geldig zijn.
  • Je testte positief op het coronavirus in de voorbije 6 maanden en je hebt dus voldoende immuniteit opgebouwd. Dit herstelcertificaat is geldig vanaf 11 dagen na de positieve test, en blijft 180 dagen geldig te rekenen vanaf het moment van de test. Let wel: geen positieve test, geen herstelcertificaat. Heb je geen positieve test? Neem contact op met je huisarts.

Eigenlijk gaat het dus om drie verschillende soorten certificaten: een vaccinatiecertificaat, een testcertificaat of een herstelcertificaat. Je kan meer dan één certificaat hebben, want voor elke test en elke vaccinatie (zowel je eerste als je tweede) ontvang je een afzonderlijk certificaat.

Raadpleeg ook altijd de website van Buitenlandse Zaken om te weten welke voorwaarden er gelden voor het land waar je naartoe reist. Soms zal je bijvoorbeeld verplicht zijn om je te laten testen, in quarantaine te gaan of andere maatregelen in acht te nemen. 

Alle informatie over het testcentrum vind je hier.  Andere testcentra vind je terug hier terug.

Meer informatie over vaccinatie en vakantieKlik hier.