Spring je mee op de elektrische deelfiets?

Gepubliceerd op donderdag 16 juni 2022
Dit najaar duiken er in onze gemeente 59 feloranje elektrische deelfietsen op. Naast de 23 fietsen van Vervoerregio Antwerpen plaatst onze gemeente er nog 36 extra, verspreid over verschillende locaties.

Het Deense bedrijf Donkey Republic bouwt het systeem van elektrische deelfietsen in de Vervoerregio Antwerpen uit. Zij zorgen voor de nodige infrastructuur, de fietsen, de applicatie, het onderhoud ... Het is de eerste keer dat een deelfietsennetwerk van die schaal wordt uitgerold in Vlaanderen. In Antwerpen alleen worden alle belangrijke mobiliteitsknooppunten in de 33 gemeenten voorzien van hubs voor het stallen van de elektrische deelfietsen. Het Gemeenteplein en het UZA in Edegem zijn twee van die knooppunten.

Stijgende populariteit

De elektrische fiets wordt steeds populairder. Almaar meer mensen nemen de fiets of combineren verschillende vervoersmiddelen voor langere afstanden. Daarom zijn deze deelfietsen de perfecte aanvulling voor het duurzame mobiliteitsnetwerk, want tegen 2030 moet de helft van de verplaatsingen binnen de Antwerpse Vervoersregio op een duurzame manier gebeuren. In onze gemeente zullen er op verschillende plaatsen fietshubs komen, waar telkens minimaal zes fietsen staan. Naast de hubs op het Gemeenteplein en aan het UZA, plaatst Edegem fietsen op het Sint-Goriksplein, het Kerkplein, op de Prins Boudewijnlaan ter hoogte van de Carrefour en ter hoogte van Kattenbroek, op het Omer van Ommerenplein en op het Grijpegemplein.

Alles via een app

Een fiets reserveren of ontgrendelen doe je via een applicatie op je smartphone. Een enkele rit kost 3 euro voor 30 minuten, maar je kan ook kiezen voor een lidmaatschap. Voor een maand waarin je maximaal 40 trips aflegt, betaal je 72 euro. Verkies je een jaarabonnement? Dan komt het neer op 600 euro voor 400 ritten. Voor het onderhoud van de fietsen, zoals het opladen van de batterijen, gaat het Deense bedrijf samenwerken met sociale-economiebedrijven.

Naam gezocht!

Nog een tweetal maanden en dan zal je ze zien verschijnen in de 32 gemeenten van de Vervoerregio Antwerpen: de oranje elektrische deelfietsen van het Deense Donkey Republic. De voorbereiding van de komst van dit gloednieuwe deelfietssysteem is ondertussen volop aan de gang. En daar hoort ook een zoektocht naar namen voor deze fietsen bij. Jawel! Bij Donkey rijd je niet zomaar op een fiets, je rijdt op een Lucien, een Soraya of een Titus.

“Dankzij deze namen zijn onze fietsen op een leuke manier vindbaar in onze Donkey app. Dat is niet alleen handig voor de gebruikers, maar ook voor onze ophalers of herstellers”, klinkt het bij Donkey Republic. De app heb je nodig om een elektrische deelfiets te reserveren. Eens de app geopend kies je op jouw locatie de fiets met de naam die jij het leukst vindt.

Ook jij kan namen noemen

Al deze namen verzinnen doen we liever niet alleen. Ook jij mag jouw favoriete naam doorgeven! Hoe doe je dat? Surf naar https://oosterweelverbinding.be/name-your-donkey en wie weet rijd je binnenkort op een Donkey die jouw gekozen naam draagt.