Samen verlagen we onze energiefactuur

Gepubliceerd op dinsdag 25 oktober 2022
Je merkt het overal: de energieprijzen swingen de pan uit. Daarom moeten we ons energieverbruik fors inperken. Wat kan je zelf doen? Op welke financiële hulp kan je rekenen? En welke inspanningen levert ons lokaal bestuur? Ontdek het hier.

Wat kan jij doen?

Waarschijnlijk verbruik je thuis energie zonder het te beseffen. Bespaar dankzij deze vijf tips:

  • Radio’s, computers en elektrische vuurtjes kunnen energie blijven verbruiken, zelfs als ze uitgeschakeld zijn. Je trekt ze dus beter uit het stopcontact.
  • Plaats een deksel op je potten en pannen wanneer je kookt. Zo wordt je eten sneller warm.
  • Laat restjes van maaltijden eerst afkoelen voor je ze in de koelkast plaatst.
  • Trek je oplader uit het stopcontact als je gsm of laptop opgeladen is. Anders blijf je verbruiken.
  • Zet je tv uit als je niet kijkt.

Meer tips vind je op www.edegem.be/energietips.

Groene ingrepen

Dé manier om te besparen is je woning energiezuinig maken. Denk maar aan isolatie, zonnepanelen of een warmtepompen plaatsen. En wist je dat je voor veel van die groene ingrepen subsidies krijgt?

Meer info op www.edegem.be/energiepremies

Vraag raad aan een renovatiecoach

Net een energieverslindende woning gekocht? Of wil je jouw bestaande woning energiezuiniger maken? Laat je dan begeleiden door een renovatiecoach.

Meer info op www.edegem.be/renovatiecoach

Op welke financiële hulp kan jij rekenen?

Steeds meer mensen krijgen het moeilijk om hun energiefacturen te betalen. Daarom grijpt de federale overheid in. Er geldt een tijdelijke btw-verlaging op gas en elektriciteit en iedereen kreeg normaal automatisch al een verwarmingspremie van 100 euro. Niet ontvangen? Via www.edegem.be/verwarmingspremie lees je wat je moet doen.

Basispakket voor goedkopere energie

Daarnaast komt er in november en december een basispakket voor goedkopere energie. Je krijgt automatisch twee maanden na elkaar een tegemoetkoming van 135 euro voor gas en 61 euro voor elektriciteit. Stook je met huisbrandolie of propaan? Dan mag je ook een stookoliecheque van 300 euro aanvragen.

Meer info over alle maatregelen lees je via www.edegem.be/energiemaatregelen.

Sociaal tarief

Bovendien hebben personen met een verhoogde tegemoetkoming voor gezondheidszorgen van februari 2021 tot eind maart 2023 tijdelijk recht op het sociaal tarief voor aardgas en elektriciteit. Heb je daar recht op, maar krijg je van je energieleverancier niet automatisch het sociaal tarief? Dan moet je die zelf nog aanvragen bij je ziekenfonds. Het kan ook dat je persoonsgegevens in het klantenbestand van je energieleverancier niet overeenkomen met de gegevens in het Rijksregister. Neem in dat geval contact op met je energieleverancier om je persoonsgegevens na te kijken en aan te passen.

Meer weten?

Algemene info over het sociaal tarief elektriciteit: ga naar de website

Contact Center FOD Economie: 0800 120 33 (gratis nummer op werkdagen van 9 tot 17 uur)

Geen idee waar je nu wel of geen recht op hebt? Je vindt het antwoord op www.verwarmingsfonds.beof via het gratis telefoonnummer 0800 90 929.

Welke inspanningen levert ons lokaal bestuur?

Net als iedere inwoner wordt ook het lokaal bestuur van Edegem geconfronteerd met de sterk gestegen kosten voor gas en elektriciteit. Edegem betaalde in 2021 voor gas- en elektriciteitsverbruik samen zo’n 616 500 euro. Daarvan ging 248 700 euro naar het verbruik van de openbare verlichting. De huidige ramingen die we van de energieleverancier ontvangen voor 2022 en 2023 tonen aan dat de kostprijs meer dan verdubbelt. Een reeks maatregelen moeten onze factuur verlagen.

Energiebesparende maatregelen

In samenspraak met Fluvius bekijken we waar en wanneer we de openbare verlichting kunnen doven. Een andere voor de hand liggende maatregel is de verwarming in publieke gebouwen enkele graden lager zetten. Zo ook in Edegem. De goedkoopste energie is immers nog altijd de energie die je niet verbruikt. Daarnaast zetten we bij elke renovatie van onze gebouwen in op duurzaamheid en energiezuinigheid. Zonnepanelen plaatsen, gasverwarming vervangen door een warmtepomp en gebouwen degelijk isoleren zijn investeringen die we nog sneller willen maken.

Tot slot gaan we onze diensten maximaal centraliseren. Daardoor gebruiken we bepaalde gebouwen niet langer exclusief voor onze eigen dienstverlening. Dat zorgt voor meer gebruiksgemak voor jou als burger, maar ook voor een forse daling in onderhouds- en energiekost.

De brochure “besparen op je energiefactuur” van Fluvius is een nuttige gids met heel wat praktische aanbevelingen.