Voor of over kinderen en jongeren
Ontmoeting met lotgenoten
www.missingyou.be : heeft een aanbod voor kinderen (6-12 jaar), jongeren (12-16 jaar) en jongvolwassenen (16-30 jaar). Jaarlijkse ontmoetingsdag (op 2 oktober 2021 in Brugge) -rouwkamp in de zomer - praatgroepen in elke Vlaamse provincie – informatie over rouwen - vorming - getuigenissen
www.werkgroepverder.be : voor kinderen, jongeren en volwassenen die achterblijven na zelfdoding. Literatuur - informatie over de specifieke rouw na zelfdoding –‘live’ en online gespreksgroepen – gedenk je dierbare op hun herinneringssite…
www.saying-goodbye.be: gratis lotgenotenlijn via telefoon of chat – lotgenotenactiviteiten – rouwkamp voor kinderen (6-12 jaar) in de paasvakantie – rouwkamp voor kinderen en jongeren (12-20 jaar) in de zomer – rouwweekend voor volwassenen - ontmoetingsdagen
www.lostenco.be: ‘geef verlies een gouden randje’. Een uniek project voor jongeren en volwassenen die iemand verloren hebben of ‘een stuk van zichzelf verloren hebben’ door kanker, ziekte, depressie of burn-out. Dit project startte in Lier en breidt zich nu uit: kom gratis op verhaal bij een ‘compagnon’ naar keuze die zelf ervaring heeft met verlies.
www.ovk.be : voor ouders, én voor broers en zussen van verongelukte kinderen. Praatgroepen, wandelingen, weekenden voor lotgenoten, individuele opvang, acties om de opvang van nabestaanden te verbeteren
Begeleiding en therapie
www.tejo.be: ‘Tejo’ staat voor ‘therapeuten voor jongeren’. Ben je tussen de 10 en de 20 jaar en zit je ergens mee? Boos-verdrietig-verward? Dan kan je gratis terecht bij één van de vele Tejo-huizen in Vlaanderen. Je krijgt er anoniem hulp en er ‘moet’ niets: is één gesprek voldoende? Helemaal goed. Maak je graag een nieuwe afspraak? Ook goed. Kom je alleen of breng je graag iemand mee? Jij kiest. Teken je liever dan te praten? Niets mis mee.
www.jac.be: ‘JAC’ staat voor Jongeren Advies Centrum en biedt gratis een luisterend oor, hulp en advies aan 12-tot 25-jarigen. Men staat open voor elke vraag en meestal kan je er gewoon binnen springen. Er zijn meer dan 40 JAC’s in Vlaanderen, dus wellicht is er ééntje in je buurt. Chatten kan ook!
www.awel.be : de vroegere ‘Kindertelefoon’ waar kinderen en jongeren gratis en anoniem naar kunnen bellen op nummer 102 (van 16u tot 22u), mailen of chatten. Er is ook een forum om uit te wisselen met leeftijdsgenoten.
https://cgg.passant.be: centrum geestelijke gezondheidszorg in Vlaams-Brabant. Voor wanneer je kind ernstig vastloopt.
www.zelfmoord1813.be: zelfmoordgedachten? Bel, chat of mail naar de Zelfmoordlijn op het nummer 1813.
www.desokkenvandeolifant.be: aanbod rond rouw voor kinderen en jongeren vanuit het vrijzinnig humanisme (Huis van de Mens)
www.dekanteling.be: groepspraktijk voor rouw, verlies en veerkracht in Schilde (provincie Antwerpen). Multidisciplinair team. Psychotherapie voor kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen en gezinnen. Bijzondere expertise opgebouwd rond chronisch ziek-zijn, mensen met een beperking of autismespectrumstoornis. Af en toe wordt hun hond ingezet in de therapie. Men wil samen met jou zoeken naar hoe omgaan met verlies én het (her)vinden van veerkracht. Ook aanbod voor familie en context ; en vorming voor professionelen.
www.dewegwijzer.org : expertisecentrum voor trauma- en rouwbegeleiding, opgericht door Lies Scaut en Eric de Soir. Lies richt zich in haar praktijk op iedereen die een verlies doormaakt, met speciale aandacht voor kinderen en jongeren. Ook vorming, lezingen, begeleiding van scholen… De Weg Wijzer herbergt ook ‘Hanumate’ , een boeddhistisch geïnspireerd centrum met actieve meditatie, shitsu enz…
www.achterderegenboog.nl : heldere info over rouwen bij kinderen en tieners; ook gezinsweekenden, kinderweekenden, lotgenotencontact en een advieslijn waar je naar kan bellen
Zélf doen - inspirerend
www.noknok.be: informatie en opdrachten om je (opnieuw) goed in je vel te voelen. Bedoeld voor jongeren tussen 12 en 16 jaar.
https://aandacht.be/mindfulness/teens/: informatie en technieken uit ‘mindfulness’ om meer rust te brengen in al je emoties of anders gezegd ‘om te leren surfen op de golven van het leven die soms heel intens kunnen zijn’ - voor jongeren tussen 13 en 18 jaar.
www.gripopjedip.nl: informatie over dips en depressie. Contact met deskundigen en leeftijdsgenoten. Voor jongeren tussen 16 en 25 jaar
www.geluksdriehoek.be: de geluksdriehoek heeft 3 kanten: jezelf kunnen zijn – je goed voelen – goed omringd zijn. Je vindt hier tips, filmpje, oefeningen en verhalen (oa van bekende Vlamingen) om hier zelf mee aan de slag te gaan
www.zelfmoord1813.be: Op de website vind je onder ‘zelfhulp’ tips, een online cursus, een ‘safety plan’ of houvastplan voor crisismomenten en de apps On Track Again en Back Up die voor jongeren erg interessant zijn.
www.in-de-wolken.be: info, boeken en materiaal (oa ‘verdrietkoffers’) rond verlies en verdriet, rouw, scheiding. Onderverdeeld in leeftijdsgroepen.
www.postkantoor.org: schrijf een brief naar de persoon die je mist en stuur die naar een postbus in Gent. Eén zinnetje uit je brief wordt anoniem op de website gezet, en jij krijgt een kunstige postzegel of tekening terug die de sfeer van je brief weergeeft. Een kunstig project…
www.reveil.org: deze organisatie pleit voor een warmere rouwcultuur, oa met muziek op begraafplaatsen op 1 november, een verhalenbank, poëzie en boeken. Voor jongeren en volwassenen.
Voor volwassenen
Lotgenotencontact – groepen – ontmoeting
www.rouwenverliesvlaanderen.com: info over lotgenotengroepen in de provincie Antwerpen – open infonamiddagen – info-avond - rouwbezoek - literatuur – links - lijst met rouwbegeleiders/therapeuten – vorming.
www.huisvantroost.be: rustpunt en ontmoetingsplaats voor mensen met verdriet in Gent. Er zijn altijd vrijwilligers aanwezig die luisteren en meeleven.
www.zelfhulp.be: een zoekdatabank ‘Trefpunt Zelfhulp’ voor iedereen die een zelfhulpgroep zoekt rond een bepaald thema, dus ook rouwzorg en rouwverwerking
www.rouwenverliescafe.org : op verschillende plekken in Vlaanderen organiseren gastheren en gastvrouwen een ‘verliescafé’ waar er ruimte en tijd is om je verhaal van verlies te laten klinken… Sinds corona is er ook ‘café on the move’ waarbij er gewandeld wordt en je lotgenoten kan ontmoeten
www.lostenco.be: ‘geef verlies een gouden randje’. Een uniek project voor jongeren en volwassenen die iemand verloren hebben of ‘een stuk van zichzelf verloren hebben’ door kanker, ziekte, depressie of burn-out. Dit project startte in Lier en breidt zich nu uit: kom gratis op verhaal bij een ‘compagnon’ naar keuze die zelf ervaring heeft met verlies.
www.kerknet.be/ccv-hasselt/informatie/lotgenotengroepen-2021-2022 vanuit het Centrum Christelijk Vormingswerk in Hasselt organiseert men lotgenotengroepen in Bree, Sint-Truiden en Overpelt voor ‘alle verlies’ en in Hasselt voor mensen die hun partner verloren hebben. Je hoeft niet gelovig te zijn om deel te nemen
https://www.kerknet.be/ccv-antwerpen het CCV van Antwerpen organiseert 2 keer per jaar een rouwweekend ‘Verder leven zonder jou’ voor mensen die hun partner verloren zijn. Op 19-20-21 november 2021 zou er een weekend doorgaan, maar owv corona zet men het aanbod maar maand na maand ‘online’. De weekends gaan door in ‘Hof Zevenbergen’ in Ranst (in de buurt van Lier).
www.vzwcontempo.be : voor mensen die hun partner verloren zijn. Gesprek per telefoon - rouwzorgtraject in groep – weekendtraject - provinciale ontmoetingsdagen – maandelijkse ontmoeting – leesclub – JongContempo voor jongere mensen…
www.weduwenenweduwnaars.be: voor weduwen en weduwnaars. Activiteiten, ontmoeting en ontspanning (ook kinderen welkom) – contactblad - werkzaam in elke Vlaamse provincie
www.actiefww.com: Actief Weduwen en Weduwnaars is een vriendengroep door en voor weduwen en weduwnaars in Limburg – ontmoeting en activiteiten – ze zijn bewust geen officiële organisatie of vereniging
www.verbindinginverlies.be/nl/vzw-verlies-verbindt-voor-en-door-lotgenoten : ‘verbinding in verlies‘ is een expertisecentrum rond rouw (zie verder hieronder). Zij willen ook meer en meer inzetten op lotgenotencontact. Check de website!
jouwplanb.com: Bart Verschueren heeft een rouwpraktijk voor individuele begeleiding in Schoten en startte ook 2 lotgenotengroepen op: één onder de naam ‘Innige deelnemers’ en één groep die enkel voor mannen bedoeld is ‘Rauwe bolsters’. Ook wandelcoaching en lichaamswerk.
https://sites.google.com/site/wwscheldestad/:activiteiten: activiteiten en praatgroepen(2x per maand) voor weduwen en weduwnaars in Edegem
Therapie en begeleiding
www.sabinecocquyt.be: heeft een praktijk in Korbeek-Dijle (bij Leuven) waar een luisterend oor wordt geboden, eventueel aangevuld met cranio-sacrale therapie, integratieve massage en Bachbloesems. Verloor zelf haar beide ouders tegelijk in een verkeersongeluk en schreef er een boek over. Mooie getuigenissen van mensen op haar website.
www.ikengij.be: ‘een psychologenpraktijk met de focus op rouw en verlies’ in Hasselt. De therapeute Liese Vijfeijken is bereid om in groot Hasselt aan huis te komen. Ze geeft ook vormingen en workshops en is gespecialiseerd in ‘verlaat verdriet’.
www.bleekweide.be: expertisecentrum voor rouw, trauma, breed verlies en persoonlijke groei. Therapie in ´De Bleekweide’ in Gent voor kinderen, jongeren en volwassenen - vorming, lezingen en opleidingen - oa therapiegroep rond ‘rouw en zelfdoding’, scheiding, zelfzorg. Stichtster en bezielster is Lut Celie.
www.dekanteling.be: zie boven bij kinderen en jongeren
www.johanmaes.co: Johan Maes is psychotherapeut en gespecialiseerd in rouwtherapie en traumatherapie. Hij heeft een eigen praktijk in Gent. Hij geeft ook lezingen en vorming; hij is oa de sturende kracht achter het postgraduaat ‘rouw- en verliesconsulent’ aan de Arteveldehogeschool in Gent. Hij schreef oa (mee aan) de boeken Ze zeggen dat het overgaat en Leven met gemis. Ook Gehavend: notities voor eigen-wijs rouwen is een aanrader.
www.verbindinginverlies.be: groepspraktijk in Boutersem met 12 verschillende therapeuten met eigen expertise in rouw en verlies (creatief, gezin, individueel, relatietherapie, lichaamswerk, systeem…) – aanbod voor zorgverleners en organisaties – ontmoetingsmomenten met brunch - vorming
www.marleenvertommen.be: Marleen Vertommen is rouwconsulent en heeft een eigen praktijk in Wijgmaal (nabij Leuven) voor individuele begeleiding, voor koppels en gezinnen. Ze werkt ook in de groepspraktijk ‘Verbinding in verlies’ in Pellenberg (nabij Leuven). Ze is nauw betrokken bij de vzw ‘Met lege handen’ en bij de organisatie van ‘Wereldlichtjesdag’ in Leuven. Op haar website staat er: sinds het overlijden van mijn kinderen Elise (1996) en Gommaar (1999) is omgaan met verlies een deel van mijn persoonlijk en professioneel leven. Ik leef mijn leven zoekend naar een balans tussen vreugde en verdriet. Als trotse moeke van drie opgroeiende kinderen blijf ik voor altijd trouw aan mijn gestorven kinderen.
www.cgg-vbo.be : centrum geestelijke gezondheidszorg van Oost-Brabant. In elke regio van België zijn er centra geestelijke gezondheidszorg die zowel kinderen, jongeren, volwassenen als ouderen met psycho-sociale problemen proberen te helpen door individuele gesprekstherapie, gezinstherapie of groepstherapie. Het tarief per gesprek ligt rond de 11 Euro; voor mensen met een verhoogde tegemoetkoming is het 4 Euro.
https://cgg.passant.be centrum geestelijke gezondheidszorg Vlaams-Brabant. Voor kinderen, volwassenen en ouderen.
www.caw.be : CAW staat voor Centrum Algemeen Welzijn. Je kan er terecht voor zeer verscheiden vragen wanneer je het moeilijk hebt. Je kan mailen, chatten, telefoneren, binnen lopen of een afspraak maken. Deze laagdrempelige hulpverlening is gratis. Er zijn zo’n 40 CAW’s in Vlaanderen; dus zeker ook in je buurt.
www.tele-onthaal.be : chat online of bel 24 uur op 24 uur naar het gratis nummer 106 als je een luisterend oor nodig hebt.
www.demens.nu: dit is de website van het vrijzinnig humanisme. Bij hen kan je altijd terecht voor een vrijblijvend gesprek, een ritueel, begeleiding (max. 5 gesprekken) in het Huis van de Mens. Voor kinderen hebben ze een specifiek rouwaanbod onder de naam ‘de sokken van de olifant’. De hulpverlening is gratis.
www.bleekweide.be: expertisecentrum voor rouw, trauma, breed verlies en persoonlijke groei. Therapie in ´De Bleekweide’ in Gent voor kinderen, jongeren en volwassenen - vorming, lezingen en opleidingen - oa therapiegroep rond ‘rouw en zelfdoding’, scheiding, zelfzorg. Stichtster en bezielster is Lut Celie.
https://www.sporetherapie.be groepspraktijk van psychotherapeuten in Rotselaar. Kim Van Beylen werkt daar als psychologe en begeleidde eerder voor Passant een groep voor 50-plussers die hun partner verloren zijn.
Bij zelfdoding
www.werkgroepverder.be: voor wie achterblijft na zelfdoding - informatie, een online forum, herinneringssite waarbij je zelf een ‘herinneringspagina’ kan aanmaken, gespreksgroepen ‘live’ en ‘online’
www.zelfmoord1813.be: hulp voor jezelf – iemand helpen – hulp voor naastbestaanden – hulp voor hulpverleners – beleid en vorming – feiten en cijfers. Bellen, chatten of mailen met de zelfmoordlijn 1813; heel interessant is ook (via de link naar ‘zelfhulp’ de online zelfhulpcursus Think Life en de apps On Track Again en Back Up; alsook een ‘safety plan’ of houvastplan voor crisissituaties
Je kind(je) verloren
www.wiegedood.org : informatie over rouw bij wiegedood – landelijke contactdag – getuigenissen – boeken en links - lotgenotenblad ‘De Praatpaal’
www.berrefonds.be: ‘het verlies van een kind verandert alles. Alles.’ Voor gezinnen die een kindje verloren tijdens de zwangerschap of kort na de geboorte OF voor gezinnen die en jong kind (tot 12 jaar) verloren – samenwerking met vele ziekenhuizen - herinneringsdoos – persoonlijke koesterkoffer – koesterlied van Kapitein Winokio – inloopdagen, praatgroepen en koesterbabbels – koesterstenen de wereld rond - online lotgenotencontact - prachtig boek ‘Het rouwt in jou’ van initiatiefneemster Christine Vandenhole - webshop
www.metlegehanden.be: zelfhulpgroep voor ouders van een baby die tijdens de zwangerschap of snel na de (te vroege) geboorte is gestorven - gratis lidmaatschap - info en getuigenissen - driemaandelijks tijdschrift ‘Lichtpuntje’ voor en door leden - praatgroepen – familiedag
www.ovok.be : ouders van een overleden kind, recent of langer geleden; verschillende ontmoetingsgroepen in heel Vlaanderen; activiteiten; literatuur; vaak gestelde vragen; tijdschrift ‘’Vergeet-mij-nietje’
www.ovk.be : ouders van verongelukte kinderen, ook voor broers en zussen, naasten, professionelen; sterrenhemel op de website om naam en sterretje te plaatsen voor je kind; praatgroepen; praatwandelingen; lotgenotenweekends; ontmoeting; landelijke dag; literatuur; SAVE-acties (Samen Actief voor Veilig Verkeer)
www.over-hoop.be voor families met jonge verkeersslachtoffers – lezingen – ontmoetingen – lotgenotengroepen – getuigenissen – begeleiding
Anders afscheid nemen
www.gemoedsrust.be: “elke reis wordt voorbereid, ook de laatste”. Deze begrafenisondernemer gaat zorgvuldig om met crematie of uitvaart, met thuisopbaring als vertrekpunt en missie. ‘Gemoedsrust’ situeert zich in Hakendover (tussen Leuven en Tienen) en wil mensen bijstaan om mensen afscheid te laten nemen in hun vertrouwde omgeving, zonder openingsuren. Ze werken samen – voor wie dat wil – met ‘ambachtslui of kunstenaars’ die lijkwades maken, kisten, zorgen voor mooi drukwerk of zang tijdens het afscheid.
www.dezeveneikenvzw.be: ‘De Zeven Eiken’ is er voor u in de tijd voor het overlijden en tussen overlijden en uitvaart. Deze vzw wil tijd en ruimte creëren om het afscheidsproces te ondersteunen en vorm te geven in een aangepast uitvaartritueel. ‘De Zeven Eiken’ ligt in Brasschaat (Antwerpen)
Broers en zussen - verlaat verdriet
www.broederzielalleen.nl: speciaal voor hen die een broer of zus verloren; vaak worden zij over het hoofd gezien in onderzoek, literatuur en in erkenning van het verlies; boeken speciaal voor broers en zussen; ontmoeting
www.verlaatverdriet.nu : voor hen die in hun kindertijd of jeugd één of twee ouders verloren – basisworkshop om inzicht te krijgen in hoe de vroege dood van een ouder kan blijven doorwerken in je leven - informatie – verhalen – vorming – zelfhulp – boeken
www.ikengij.be: ‘een psychologenpraktijk met de focus op rouw en verlies’ in Hasselt. De therapeute Liese Vijfeijken is bereid om in groot Hasselt aan huis te komen. Ze geeft ook vormingen en workshops en is gespecialiseerd in ‘verlaat verdriet’.
Inspirererend – kunst
www.reveil.org : deze organisatie pleit voor een warmere rouwcultuur, oa met muziek op begraafplaatsen op 1 november, een verhalenbank, poëzie en boeken. Voor jongeren en volwassenen.
www.postkantoor.org : zie hierboven bij kinderen en jongeren – ook volwassenen kunnen een brief naar het ‘postkantoor 00/00/00’ schrijven
www.verlieskunst.nl: heeft een missie om (beeld)taal te creëren voor rouw en verlies oa met een verlieswoordenboek en verlieskaarten…
www.de-plek.net: mooi initiatief in Nederland (Wageningen) met rituelen, kunst, rouwbeleving enz. voor wie verdriet heeft. Wil een ‘plek’ creëren voor verdriet, en vooral voor de liefde, de andere kant van de medaille. Op de startpagina staat het zo: Rouw heeft met liefde te maken. Liefde en rouw zijn twee kanten van dezelfde medaille. De Plek stelt deze liefde centraal. De Plek wil de medaille omdraaien zodat de liefde bovenaan ligt en de rouw als bedding daaronder. Of andersom. Om en om. De Plek biedt kapstokken om actief je rouw te beleven, en dus actief je liefde te beleven. Je liefde voor die overleden persoon, maar ook je liefde voor het leven.
Opleidingen rouw & verlies
www.arteveldehogeschool.be/nl/opleidingen/postgraduaat/rouw-en-verliesconsulent: postgraduaatsopleiding in Gent waar Johan Maes de drijvende kracht achter is
www.pxl.be/Pub/Opleidingen/Postgraduaat/Postgraduaat-Rouw-enverliescounselor.html: postgraduaatsopleiding in Hogeschool PXL in Hasselt waar Lies Scaut en Erik de Soir de initiatiefnemers zijn
https://educatieve-academie.be/aanbod/jaaropleidingen-hulpverleners/integratieve-rouw-en-verliesbegeleiding/: jaartraining ‘integratieve rouw- en verliesbegeleiding’ op de Educatieve Academie in Berchem