Naar inhoud

09. Bioklaslessen: zesde leerjaar

Beheerswerken ism Natuurpunt 

Af en toe moet de natuur een handje geholpen worden. En dat is wat we gaan doen in de natuurgebiedjes van Edegem. Samen met vrijwilligers van Natuurpunt gaan de kinderen van 5de en 6de leerjaar een halve dag aan de slag. Steek je handen maar uit je mouwen, want je zal flink moeten aanpakken! Snoeien, zagen, maaisel bijeen rijven en op grote hopen leggen. Achteraf mag je fier zijn op het resultaat. En de natuur vaart er wel bij.

Nestkastjes maken 

Het is een goede daad om vogels te helpen maar ze zijn wel kieskeurig. De nestkast van hun voorkeur verschilt van soort tot soort. De leerlingen komen te weten hoe dat precies zit en dan is het timmeren geblazen! Stap per stap bouwen ze hun eigen nestkastje. Veel blije en trotse gezichtjes op het einde!

Vleermuizen

Vleermuizen spreken tot de verbeelding! Ze kunnen vliegen, maar het zijn eigenlijk zoogdieren. Je ziet ze bijna nooit, want ze leven ’s nachts. En is het waar dat sommigen bloed drinken?  Tijdens een boeiende powerpointpresentatie kom je heel veel te weten over het leven van vleermuizen. Daarna doen we een quiz, maar geen nood: de antwoorden vind je terug in de vleermuistentoonstelling in de bioklas.

En natuurlijk wil iedereen graag eens een echte vleermuis zien! Wie weet, als we geluk hebben…..

Biomimicry 

Biomimicry is een relatief nieuwe tak in de wetenschap. Onderzoekers ontdekken dat ze steeds meer van de natuur kunnen leren. In planten en dieren schuilen heel veel oplossingen die de mens én zelfs de hele planeet ten goede kunnen komen. Biomimicry wordt toegepast in de biologie maar ook in de sport, design, architectuur en de modernste technologieën. Deze les is leren, ontdekken en dan zelf experimenteren. De leerlingen gaan in het Fort opzoek naar natuurvriendelijke oplossingen voor grote mensenproblemen. Heel actueel!