Naar inhoud

08. Bioklaslessen: vijfde leerjaar

Bijen

Met het bijenpark van de imkers achter de bioklas is deze les een unieke kans om het leven in en om de bijenkast van dichtbij te zien. Hoe functioneert een bijenvolk? Wat zijn de verschillen tussen honingbijen, wilde bijen, wespen en hommels? Waarom zijn ze zo belangrijk voor de mens en het leven op onze planeet? Kunnen wij iets terug doen? In deze les komen jullie het allemaal te weten. We eindigen met een leuk actief spel waarbij twee bijenvolkeren het tegen mekaar opnemen.

Sporenplanten 

Deze les is een boeiende kennismaking met wetenschappen als biologie en  plantkunde. Mossen en varens zijn de primitiefste plantensoorten van onze planeet en restanten van de oudste tijden. Ze verschillen op veel manieren van de andere planten en bomen. Hoe komt dit en waarom zijn ze zo succesvol? Na de theorie speuren we ze op en verzamelen we materiaal om onder de microscopen te bekijken. Dan tekenen ze hetgeen ze onder de microscoop ontdekken.  Al doende verwerven ze inzicht in de wondere wereld van de sporenplanten.

Wondere wereld onder water 

In deze les worden de leerlingen echte wetenschappers. Gewapend met emmer en schepnet trekken ze naar de grote vijver om waterdiertjes te verzamelen. Ze zullen versteld staan als ze hun vangst onder de microscoop leggen. In de emmers zitten duizenden diertjes die de leerlingen zelf moeten determineren aan de hand van een zoekkaart. De waterdiertjes vertellen ons ook iets over de waterkwaliteit van de vijver. Wateronderzoek is plezant, leerrijk en de opgedane kennis zal later zeker nog van pas komen in de biologieles. 

Beheerswerken ism Natuurpunt

Af en toe moet de natuur een handje geholpen worden. En dat is wat we gaan doen in de natuurgebiedjes van Edegem. Samen met vrijwilligers van Natuurpunt gaan de kinderen van 5de en 6de leerjaar een halve dag aan de slag. Steek je handen maar uit je mouwen, want je zal flink moeten aanpakken! Snoeien, zagen, maaisel bijeen rijven en op grote hopen leggen. Achteraf mag je fier zijn op het resultaat. En de natuur vaart er wel bij.