Naar inhoud

05. Bioklaslessen: tweede leerjaar

Insecten

In tegendeel tot veel volwassenen zijn kinderen dol op insecten. Terecht, want het zijn fascinerende diertjes in alle maten, kleuren en vormen. Aan de hand van leuke weetjes, verhaaltjes en een quiz leren we ze beter kennen. Natuurlijk gaan we ze zoeken en wie zoekt die vindt.

Ze hebben hoedjes

Paddenstoelen hebben iets magisch en ze zijn niet allemaal rood met witte stipjes! De herfst is het uitgelezen seizoen om ze eens van dichtbij te bewonderen. Paddenstoelen zijn zo boeiend en er valt zoveel leuks over te vertellen. We leren de kinderen hoe ze op een respectvolle en veilige manier te onderzoeken. We sturen ze het veld in met een spiegeltje. Daarmee kunnen ze de onderkant goed bekijken want die krijgen ze haast nooit te zien. Aan de hand van een leuke zoektocht met opdrachten komen ze op een laagdrempelige manier enorm veel te weten. Een heel gevarieerde les! 

Landart 

In de herfst zijn er in het bos enorm veel schatten te vinden: kastanjes, eikels, noten en zaden, prachtig gekleurde bladeren, takken,… Met al die schatten gaan we buiten creatief aan de slag. We gebruiken enkel natuurlijke materialen en organische vormen. Zo maken we de prachtigste kunstwerken, klein of groot, alleen of te samen. En het allermooiste is dat we de ontwerpen gewoon mogen laten liggen in het bos.

Hoe overleven dieren de winter 

Deze les gaat door in het putteke van de winter, dus we blijven eerst even gezellig binnen in de bioklas en geven een beetje uitleg. Het gaat vooral over de verschillende manieren waarop dieren zich aanpassen aan de winter. Sommige soorten trekken weg, anderen doen een winterslaap, ….  Daarna gaan we buiten op ontdekking. Misschien zien we wel vogeltjes aan de voederplaats of eekhoorns die een nootje komen meepikken. En om het spannend te maken wagen we ons in de donkere tunnel met zaklampen, en zoeken we naar dieren in winterslaap. Wie weet is daar zelfs een vleermuis bij…