Naar inhoud

04. Bioklaslessen: eerste leerjaar

Vogeltjes in de winter: vetbolletjes maken 

Bewustmaking, doen en observeren zijn de drie pijlers van deze erg populaire les. De winter is de moeilijkste tijd voor onze vogeltjes. De kinderen kunnen ze gemakkelijk helpen door ze bij te voederen. Vetbolletjes kan je kopen maar waarom zou je ze niet zelf maken? Stap per stap leren de kinderen hoe dit in zijn werk gaat. Elk kind gaat met zijn/haar eigen vetbolletje naar huis. Op onze voederplaats zien ze dat het werkt. Het is de ideale plek om de mooiste vogeltjes van Fort 5 te zien smullen. Een bioklas-klassieker!

Jonge diertjes 

Bij sommige dieren lijken de kleintjes helemaal op hun mama en papa. Bij anderen dan weer helemaal niet. Kan jij de juiste mama bij het juiste kleintje brengen? En hoe zit het juist met diertjes die eieren leggen en diertjes die melk drinken bij hun mama? We leggen op een begrijpelijke manier het verschil uit tussen zoogdieren en de anderen.

Daarna gaan we buiten op zoek naar jonge diertjes: het is het ideale moment voor nestjes, rupsen, kleine eendjes.

De wereld van het kleine

Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het is héél klein… Het is onwaarschijnlijk hoeveel je ontdekt als je even  tussen de bloemetjes op het gras gaat zitten. Kriebeldiertjes op de grond, insectjes in de lucht en als je heel goed speurt zie je prachtige kleuren, vormen en vreemde dingetjes die je nog nooit eerder zag. Met de loepjes en loepe-potjes in de aanslag gaan de kinderen speuren, verzamelen en bekijken. Dan gaan de  microscopen aan en de wereld van het kleine toont zich op zijn allermooist.