Naar inhoud

03. Bioklaslessen: derde kleuterklas

Beleef het bos met je zintuigen

We gaan op ontdekking in het bos en gebruiken daarbij al onze zintuigen. Want er is niet alleen veel te zien rondom ons, maar zeker ook te horen, ruiken, voelen en misschien zelfs te proeven. We doen allerlei leuke spelletjes en korte opdrachten.  De nazomer is hier het ideale moment voor.

Slak en zijn vriendjes

Slakken zijn de opruimers van het bos, samen met nog andere vriendjes zoals de pissebed, de regenworm, de duizendpoten. Je moet goed zoeken vooraleer je ze vindt, want ze verstoppen zich graag.

Wat is typisch voor elk diertje, waar en hoe leven ze? We vertellen dit adhv kleine verhaaltjes. Met foto’s laten we de verschillen tussen hen zien en door kleine doe-opdrachtjes leren we hen nog beter kennen. En natuurlijk gaan we hen ook in het echt zoeken. Wie durft er zo’n kriebelbeest op zijn hand laten kruipen? En wie wint de race?

Hoe dieren wonen

Wij wonen in een huis, maar hebben dieren ook een huis? En waarvoor dient een huis eigenlijk? Welke dieren wonen er in het Fort en waar verstoppen ze zich?  Je ziet de dieren zelf vaak moeilijk, maar als je goed kijkt ontdek je wel de sporen die ze achterlaten. Deze les is een leuke doe-wandeling in het Fort, met onderweg korte spelletjes om meer te weten komen over welk dier waar woont.

Bijen 

Met het bijenpark van de imkers achter de bioklas is deze les een unieke kans om het leven in en om een bijenkast van dichtbij te zien. Wie doet er wat? Waar komt de honing vandaan en hoe smaakt stuifmeel? En dan is er natuurlijk nog het populaire bijenspel waarbij de kinderen de verschillende taken van de bijen spelenderwijs ondervinden.  Met verkleedkleren!