Naar inhoud

Straatnamenbrochure WOI

Edegem telt 22 straten die een band hebben met Wereldoorlog I : zeven genoemd naar op Fort 5 gefusilleerde burgerverzetsstrijders, zeven naar leden van de Vlaamse Frontbeweging en acht met meer algemene benamingen zoals Heldenstraat, Vrijwilligersstraat en Strijdersstraat. In het kader van de herdenking van 100 jaar WO I, hebben de Koninklijke Nationale Strijdersbond (KNSB) Edegem en Erfgoed Edegem in samenwerking met de Coördinatieraad WO I en de diensten van de gemeente Edegem een project opgezet om in elk van deze straten een paneel te plaatsen met informatie over de naamgeving van de straat.

Om de jeugd te betrekken bij het herdenkingsgebeuren werd het project ontwikkeld samen met de leerlingen van het 5de jaar TSO van het Koninklijk Technisch Atheneum (KTA) Da Vinci te Edegem. Het resultaat van hun opzoekingswerk is terug te vinden op de website van de gemeente en kan ook opgeroepen worden via de QR-code aangebracht op de informatiepanelen.

Bij gebrek aan historisch materiaal over de straten met algemene benamingen, werd het project beperkt tot de veertien straten genoemd naar gefusilleerde burgerverzetsstrijders en leden van de Vlaamse Frontbeweging. Deze brochure leidt u langs de verschillende straten en informatiepanelen. De eerste groep straten bevindt zich in de omgeving van Fort 5, de tweede groep op het Groot Molenveld.