Naar inhoud

Voorlopig rijbewijs categorie B

Een voorlopig rijbewijs is een tijdelijk document dat je het recht geeft om een voertuig te leren besturen van deze categorie. Hiermee kun je oefenen voor je je praktijkexamen aflegt voor een definitief rijbewijs. Je kunt het theoretisch examen afleggen vanaf je 17de verjaardag. Met het voorlopig rijbewijs ben je verplicht om met het L-kenteken te rijden. Met je voorlopig rijbewijs is het verboden te rijden op vrijdag, zaterdag, zondag, de vooravond van wettelijke feestdagen en op wettelijke feestdagen van 22 uur 's avonds tot 6 uur 's ochtends.
Ten vroegste drie maanden nadat je het voorlopige rijbewijs heeft ontvangen, kun je het praktijkexamen afleggen. Je moet 18 jaar zijn op het moment van het praktijkexamen.


Je bent voortaan verplicht om minimaal één begeleider te kiezen en in te vullen. De begeleider(s) MOET (EN)het aanvraagformulier mee ondertekenen. Indien de begeleider woonachtig is in een andere gemeente, moet deze gemeente eerst controleren of de begeleider beantwoord aan de vereisten én het aanvraagformulier afstempelen! Pas daarna kun je het voorlopig rijbewijs komen aanvragen.

Meebrengen

  • Identiteitskaart
  • Aanvraagformulier voor een voorlopig rijbewijs
  • 25 euro
  • Standaard maken we gebruik van de foto van de identiteitskaart voor het rijbewijs. Indien deze foto niet meer gelijkend is of u wenst zelf uitdrukkelijk een andere foto, dan moet u er eentje meebrengen. Dit wordt ingescand, het origineel krijgt u terug.
  • Indien het aanvraagformulier correct is ingevuld en ondertekend (voor- en achterzijde), kan de aanvraag door iemand anders
    gebeuren.

Kosten

25 euro

Waar?

Aan de publieksbalie van het gemeentehuis.

Wie

Je moet geslaagd zijn voor het theoretisch examen. De leeftijd waarop je met een voorlopig rijbewijs de weg op mag, hangt af van je rijopleiding. Als je kiest voor de rijopleiding met begeleider mag je het voorlopig rijbewijs afhalen vanaf 17 jaar. Kies je voor de rijopleiding zonder begeleider, dan moet je 18 jaar oud zijn.

Een rijopleiding zonder begeleider houdt in dat je eerst 20 uur praktijklessen volgt bij een erkende rijschool. Als deze rijschool je rijgeschikt acht om alleen te rijden krijg je een rijgeschiktheidsattest waarna je de rest van de opleiding zonder begeleider mag afmaken. Dit voorlopig rijbewijs is het model 18, geldig voor 18 maanden.

Bij een rijopleiding met begeleider is het niet verplicht om eerst rijlessen te volgen. Je kunt, nadat je in het bezit bent een voorlopig rijbewijs, gewoon de weg op met je begeleider.

Wat ontvang je?

Voorlopig rijbewijs voor categorie B (model 18 of model 36)


Praktisch

Diensten
Publieke dienstverlening

Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
2650 Edegem

tel: 03 289 26 50
e-mail: gemeentebestuur@edegem.be


Openingstijden

alle werkdagen van 8.30 tot 13 uur
woensdag van 8.30 tot 14 uur
maandagavond van 16 tot 19 uur

We helpen u graag verder telefonisch of aan het onthaal

  • maandag van 8.30 tot 13 uur en van 14 tot 19 uur
  • dinsdag tot donderdag van 8.30 tot 13 uur en van 14 tot 17 uur
  • vrijdag van 8.30 tot 13 uur

Opgelet: het onthaal is van maandag tot en met donderdag tussen de middag doorlopend geopend.

Aanverwante thema's