Naar inhoud

Kids-ID

Aanvragen kids-ID

Afhalen kids-ID

De kids-ID is een elektronisch identiteits- en reisdocument voor Belgische kinderen jonger dan 12 jaar. De kaart wordt aanvaard als geldig reisdocument in Europa en landen waarvoor geen internationaal paspoort (reispas) vereist is. Controleer voor je vertrek de geldigheid van de kids-ID.

Omdat de kids-ID geen verplichte kaart is (enkel nodig om te reizen), krijg je niet automatisch een oproeping om deze te vernieuwen. Je moet dus zelf goed in de gaten houden wanneer deze vervalt en tijdig een nieuwe aanvragen. 

De kids-ID kaart heeft een geldigheidsduur van 3 jaar. De kids-ID blijft geldig tot de vervaldatum, zelfs als het kind de volle leeftijd van 12 jaar bereikt heeft en vanaf dat moment een gewone elektronische identiteitskaart voor Belgen zou kunnen aanvragen. (bv: kids-ID uitgereikt op de leeftijd van 11 jaar en 6 maanden, kan worden gebruikt tot de leeftijd van 14 jaar en 6 maanden).

De volledige, actuele lijst van landen waar de kids-ID geldig is, kan je raadplegen op de website van de federale overheid. Klik hier om dit overzicht te raadplegen.

De kids-ID biedt extra bescherming als je kind in een noodsituatie verkeert dankzij het telefoonnummer op de achterzijde. Als je kind verloren loopt of slachtoffer is van een ongeluk of misdaad, kunnen de ouders of verwanten snel bereikt worden via dit noodnummer. Daarvoor moet je als ouder eerst de kaart activeren op de website Hallo Ouders. Klik hier om naar de website Hallo Ouders te gaan.

Alle informatie over de toepassingen van de kids-ID vind je terug op de portaalsite van de federale overheid. Klik hier om naar deze webiste te gaan.

Meebrengen

Bij de aanvraag dient de ouder of voogd steeds vergezeld te zijn van het kind of de kinderen waarvoor de kids-id wordt aangevraagd. Daarnaast breng je als ouder of voogd het volgende mee:

 • je eigen identiteitskaart
 • voor elk kind een recente pasfoto conform de ICAO normen. Klik hier voor meer informatie.
 • eventueel de vorige kids-ID

Bij het afhalen van de kids-ID is het niet nodig dat het kind of de kinderen aanwezig zijn.  Als ouder of voogd breng je het volgende mee:

 • de ontvangen pin- en pukcode
 • eventueel de oude kids-ID.

Kosten

 • gewone procedure: 7,50 euro

 • spoedprocedure, kaart op te halen in de gemeente: 113,90 euro
  aanvraag voormiddag = aflevering vanaf 12 uur de volgende werkdag
 • spoedprocedure kaart op te halen in Brussel: 145,10 euro
  aanvraag voormiddag = aflevering vanaf 8.30 uur de volgende werkdag in Brussel, ook op zaterdag.

Als je pas na tien dagen op reis vertrekt, dan is een mogelijk alternatief de reispas.

Wanneer

De kids-ID is een niet-verplicht document dat slechts wordt afgeleverd op aanvraag. De afhandeling vanaf de aanvraag tot de dag waarop je je kaart kan ophalen duurt maximaal drie weken.

Wie

De kids-ID is bestemd voor alle inwoners van Edegem jonger dan 12 jaar met de Belgische nationaliteit.

Bij de aanvraag van de kids-ID moeten de kinderen aanwezig zijn én een ouder of voogd. Vervolgens krijg je twee à drie weken na je aanvraag je pin-en pukcode thuis toegestuurd. Van zodra je de code thuis ontvangt, kan je met behulp van de codes de identiteitskaart komen activeren en afhalen.

Het afhalen van de kids-ID moet gebeuren door één van de ouders of met een volmacht én de identiteitskaart van één van de ouders.

Wat ontvang je?

Bij de aanvraag van de kids-ID ondertekent de ouder of voogd aan het loket het aanvraagformulier.

De pin- en pukcode van de kids-ID ontvang je per post op adres waar het kind is ingeschreven. Met deze codes kan de ouder of voogd op het gemeentehuis de identiteitskaart komen activeren en afhalen.

Extra informatie

Voor kinderen die niet de Belgische nationaliteit hebben vind je informatie hier. 

Praktisch

Publieke dienstverlening

Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
2650 Edegem

BTW BE 0207.537.933


Tel:  03 289 26 50
E-mail

Openingstijden

maandag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 19 uur
dinsdag van 9 tot 12.30 uur
woensdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur
donderdag van 9 tot 12.30 uur
vrijdag van 9 tot 12.30 uur

Tijdens deze uren kan je op het algemeen nummer 03 289 26 50 of aan het onthaal terecht met je algemene vragen. Aan het onthaal kan je ook documenten binnenbrengen of afhalen en huisvuilzakken, tickets, ... kopen.

Vanaf 2 maart 2020 werken we volledig op afspraak: Klik hier om je bezoek aan de publieksbalie (loketten) van het gemeentehuis te plannen.

Aanverwante thema's