Naar inhoud

Bladruimen

Herfstbladeren

Vanaf half oktober 2013 start de gemeente met een nieuwe manier van bladruimen. De grasploeg zet dan naast bladblazers ook onkruidbranders en een nieuwe bladzuiger in. Dat levert tijdswinst op, waardoor we dubbel zo vaak bladeren kunnen ruimen in jouw straat en de bladkorven overbodig worden. Laat de herfst maar komen! 
Zo deden we het

Tot vorig jaar werden van half oktober tot eind december 500 bladkorven in Edegem geplaatst. De locaties werden gekozen in functie van de boomsoorten in de straten. Straten met bomen met vroege bladval kregen als eerste manden. Daarna verhuisden de manden naar andere straten.  Het leegzuigen van de manden vergde ongeveer vier weken, zónder het structureel bladruimen in de straten zelf. Best wel een lange periode als de blaadjes blijven vallen. Een combinatie van heel wat factoren zorgde ervoor dat de rondgang zolang duurde:

  • Een grote bladzuiger werd getrokken door een grote tractor, een logge en moeilijk wendbare combinatie.
  • Bladkorven werden soms verplaatst door bewoners, geparkeerde wagens belemmerden de doorgang of handige Edegemnaars plaatsten hun zelf geknutselde draadmand te ver van de straatrand. Zo geraakte de zuigmond niet bij de mand.
  • Takken verstopten de zuigmond en moesten maneel worden verwijderd.
  • 40 à 50 procent van het bladafval in de manden bleek afval afkomstig uit privétuinen.

En zo willen we het beter doen

De verbeterde bladruiming hebben we te danken aan vijf elementen.

1. Een nieuwe bladzuiger
De levensduur van de grote bladzuiger van 15 m³ zat erop. We hebben hem vervangen door een kleiner model van 8,5 m³. De tractor hebben we kleinere banden gegeven. Daardoor is het geheel nu veel wendbaarder, ook in smalle straten. De nieuwe bladzuiger heeft naast een zuigslurf ook een zuigmond over de volledige breedte, net boven de grond.

2. Bladblazers én onkruidbranders lopen mee
Drie à vier medewerkers lopen mee met de bladzuiger en blazen al het bladafval op de weg. De zuigmond neemt het op. De onkruidbrander volgt op de voet en maakt nog voor de winter alle straten onkruidvrij.

3. Weg met de bladkorven
De bladmanden schaffen we af, omdat ze geen meerwaarde meer bieden. Het plaatsen, verplaatsen en ophalen van de manden valt dus ook weg.

4. Parkeerverbod langs de route
Onze groendienst stelt een vaste route op voor de bladruimers. Op deze route plaatsen we één dag parkeerverbodsborden. De dag erop verhuizen de borden naar de overzijde van de straat. Om de hinder zo veel mogelijk te beperken, wordt de route afgestemd op de afvalophaling.

5. Goeie afspraken met het gewest
Straten zoals de Prins Boudewijnlaan en de Drie Eikenstraat zijn gewestwegen, waarop je tot 70 km/uur mag rijden. Voor het bladzuigen op wandelsnelheid zet het gewest gespecialiseerde firma’s in die de werken aankondigen met een signalisatiewagen.

We proberen de nieuwe werkmethode twee jaar uit. Na het eerste jaar sturen we indien nodig bij en na het tweede evalueren we definitief.

Wat levert deze tijdswinst jou op? Met de nieuwe zuigwagen en de efficiënte werkwijze kunnen we je straat vaker bladvrij komen maken.

Praktisch

Diensten
Dienst uitvoering

Correspondentieadres
Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
2650 Edegem

Melding aan de dienst uitvoering.


Tel:  03 289 26 50

Aanverwante thema's