Naar inhoud

Itaka Zuidrand

ITAKA ZUIDRAND: een betrouwbare keuze voor recreatief taal- en kunstonderwijs

In 2014 verdween het Edegems taalatelier. Itaka Zuidrand, intergemeentelijk taal- en kunstatelier, nam de fakkel over. De cursisten leren een taal, voeren conversaties of genieten van kunstwerken.

TAALONDERWIJS

Mensen willen op onze school een vreemde taal leren om vele redenen zoals:

 • De professionele omgeving die een goede kennis van vreemde talen verwacht.
 • Familiale omstandigheden : beter willen communiceren met kinderen, klein-kinderen of andere familieleden, vrienden die in een ander taalgebied verblijven.
 • Een betere kennisverwerving van andere culturen mogelijk maken.
 • De taal kunnen spreken van de lokale bevolking op een buitenlandse vakantie.
 • Het plezier ervaren om een andere taal steeds beter te beheersen.

Taalonderwijs met enkele opmerkelijke karakteristieken:

 • Flexibiliteit :  leerkrachten hebben oog voor de verwachtingen van hun cursisten en kiezen voor die methodiek waarbij elk individu de nodige aandacht krijgt.
 • Sterk kwalitatief aanbod :  door de keuze voor krachtige leeromgevingen en een planmatige opbouw van de lesprogramma’s , de taalverwervingscompetenties van onze cursisten vergroten.
 • Permanente evaluatie : leerkrachten die hun cursisten coachen in een leerproces zonder examens.
 • Kleine klasgroepen :  cursisten blijven gedurende het hele leertraject in dezelfde kleine klasgroepen waardoor een verbindende interactie over de jaren heen, mogelijk wordt.
 • Nieuwste audio-visuele leermiddelen.
 • Cursusjaar :  volgt de reguliere schoolkalender. De lessen starten in de laatste week van september en eindigen kort na de paasvakantie in april. Mits voldoende belangstelling worden in mei en juni nog aanvullende taallessen georganiseerd.

Ons taalaanbod

Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Portugees en Spaans. Nederlands voor anderstaligen wordt ook aangeboden.

 

KUNST-EN CULTUUR

Cursus Kunst Beleven.

Ben je geïnteresseerd in beeldende kunst, van de Byzantijnse mozaïeken tot de hedendaagse fotografie? Wil je theoretische lessen afwisselen met uitstappen naar musea, ateliers en privé collecties?  Dan is onze cursus Kunst Beleven precies wat je zoekt!?

"Kunst beleven" staat niet gelijk aan kunst kennen, of kunst mooi vinden. Het belevingsproces begint steeds met een persoonlijke en soms moeilijk te omschrijven emotie. Vertrekkend vanuit een visuele analyse van het kunstobject, trachten we die subjectieve emotie in een objectief kunsthistorisch kader te plaatsen, waarbij we kunst niet enkel beter leren kennen, maar ook kritischer leren beschouwen.

De cursus voorziet ongeveer vijf à zes uitstappen, inbegrepen in het cursusjaar

Cursus muziekgeschiedenis

Muziekgeschiedenis is een complex samenspel van onlosmakelijk met elkaar verbonden elementen. Elke muzikale uiting staat in relatie tot de tijd waarin ze ontstaan is. Muziek en geschiedenis komen dus in een evenwaardige verhouding aan bod.

De cursus muziekgeschiedenis geeft je inzicht in de historische ontwikkeling van de verschillende muzikale stromingen en biedt houvast bij de beluistering en interpretatie van een repertoire. Een absolute must voor iedere melomaan!

Chinese cultuur

In de modules Chinese cultuur worden een hele reeks aspecten van de Chinese cultuur behandeld. Dat gaat van belangrijke Chinese landmerken zoals de Chinese muur, over belangrijke gebeurtenissen zoals het Chinese Nieuwjaar, het vieren van verjaardagen en het eren van de overledenen, het dagelijkse leven van de gewone mensen, tot de Chinese muziek en muziekinstrumenten, en nog zoveel meer.

Arabische cultuur

Velen van ons houden van reizen en schuwen verre oorden niet. Sociale media brengen de hele wereld in onze huiskamers. Toch is het vaak erg moeilijk om elkaar te begrijpen door taalbarrières en/of culturele verschillen.

Daarom leidt het zich verdiepen in een andere cultuur tot de ontdekking van eigen waarden en normen. Bovendien merken we niet alleen de verschillen maar herkennen we ook de verrassende overeenkomsten over de volkeren heen.

 

Meer info en contact?

www.itakazuidrand.be

info@mijnitaka.be

Infonummer: u kan met al uw vragen terecht bij Freddy Nachtegael via 03 457 59 22  (tijdens vakanties 04876 53 09 15)

Praktisch

Publieke dienstverlening

Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
2650 Edegem

BTW BE 0207.537.933


Tel:  03 289 26 50
E-mail

Openingstijden

maandag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 19 uur
dinsdag van 9 tot 12.30 uur
woensdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur
donderdag van 9 tot 12.30 uur
vrijdag van 9 tot 12.30 uur

Tijdens deze uren kan je op het algemeen nummer 03 289 26 50 of aan het onthaal terecht met je algemene vragen. Aan het onthaal kan je ook documenten binnenbrengen of afhalen en huisvuilzakken, tickets, ... kopen.

Vanaf 2 maart 2020 werken we volledig op afspraak: Klik hier om je bezoek aan de publieksbalie (loketten) van het gemeentehuis te plannen.

Aanverwante thema's