Naar inhoud

Onze zustergemeente San Jeronimo

Kerk van San Jeronimo

Demografische basisgegevens San Jeronimo

San Jeronimo heeft 28.856 inwoners, en oppervlakte van 10.052,6 ha en dus een bevolkingsdichtheid van 2,87 inwoners/km². Het is gelegen in de Andes op een hoogte van 3.220 tot 4.300 meter. Het historische centrum is gelegen in een dal. De verschillende rurale gemeenschappen bevinden zich langs de bergflanken.
Er bestaan 9 landbouwgemeenschappen (comunidades campesinas) en 5 asociaciones:

Naam

Oppervlakte (ha)

Aantal gezinnen

Huaccoto

1.700

45

Pillao Matao

515

68

Suncco

194

80

Ccollan Chahuanqosqoy

168

104

Ccachupata

965

20

Cconchacalla

362

64

Sucsu Auccaylle

680

340

Picol Orccompujio

1.338

650

Villa Rinconada

76

68

Asociación Pampa Chacra

150

15

Asociación Pata Pata

267

300

Asociación Rondobamba

450

8

Asociación Usphabamba

222

38

Anexo Pallpanccay y Ccollparo

22

40


 

Gemeente San Jeronimo is gelegen in de provincie en het departement Cusco. Het is een gemeente aan de rand van de provinciale hoofdstad Cusco (10-tal km). De invloed van de stad Cusco op San Jeronimo is zeer duidelijk te merken aan ondermeer de hoofdweg naar de gemeente en de verschillende urbane gemeenschappen naar het historische centrum van San Jeronimo.

San Jeronimo bestaat zowel uit een stedelijk als uit een landelijk deel. Het grootste deel van de bevolking leeft in het stedelijke gebied (ongeveer 90% van de bevolking) waar toch ook nog een groot deel van de oppervlakte (8.734,33 ha) gebruikt wordt als landbouwgrond, zoals in de rurale zones.

 

Historiek en Cultuur

San Jeronimo is van oorsprong een landelijke gemeente uit het begin van de Spaanse tijd.

Cusco werd door de Inca?s de navel van de wereld genoemd. In Cusco en omgeving lopen de tijden in elkaar over. De Inca?s, de Spanjaarden en de huidige samenleving hebben allen hun eigen stempel gedrukt. Cusco en haar omgeving (met ondermeer, Quenko, Puca Pucara, Tambo Machay, Sacsayhuaman, de Heilige Vallei en verder de ?Rio Urubamba? naar ?Machu Picchu?) wordt gekenmerkt door Inca-ruïnes, koloniale kerken en andere monumenten. In San Jeronimo zelf zijn weinig restanten van het Inca –verleden ter beschikking.

Het historische centrum van San Jeronimo (Plaza de Armas (het gemeenteplein), het oude gemeentehuis, de bibliotheek en de kerk) dateert vanuit het koloniale verleden. Dit gebied is als cultureel erfgoed van Peru erkend. In september hebben de patronale feesten plaats. Het is een belangrijke sociale en cultureel gebeurtenis die door de bevolking zeer geapprecieerd word. Traditionele dansen en muziek krijgen een belangrijke plaats en worden uitbundig beoefend.

 

Historiek en motivering van de partnerrelatie

Gemeente San Jeronimo en gemeente Edegem hebben sinds 2004 een stedenband met elkaar uitgebouwd.

Om een samenwerking tussen een gemeentebestuur in het Noorden en een gemeentebestuur in het Zuiden daadwerkelijk mogelijk te maken heeft gemeente Edegem bewust gekozen voor een land uit het Zuiden met enige politieke stabiliteit. Via het gemeentelijke informatieblad en de gemeentelijke werkgroep ontwikkelingssamenwerking werd gevraagd naar mogelijke zustergemeenten. Door de Edegeemse NGO Chico Latino, werkzaam in en om Cusco in Peru, werd San Jeronimo voorgedragen als potentiële zustergemeente voor Edegem.

Voor het afsluiten van een daadwerkelijke overeenkomst werd begin 2004 het profiel van San Jeronimo met dat van Edegem vergeleken. San Jeronimo en Edegem zijn allebei gemeenten die zich bevinden aan de rand van een provinciale grootstad. Gemeente Edegem grenst aan stad Antwerpen terwijl San Jeronimo kan beschouwd worden als een Peruviaanse voorgemeente op een 10-tal kilometer van het centrum van de stad Cusco (300.000-tal inwoners). Tijdens het kennismakingsbezoek van de delegatie van San Jeronimo aan Edegem in juni 2004 werd na een driedaagse conferentie een ontwerpakkoord ondertekend. Het samenwerkingsakkoord en een eerste uitvoeringsprotocol werden door beide gemeenten ondertekend in november 2004 als afsluiting van het werkbezoek van Edegem aan San Jeronimo. Sinds 2005 wordt er samengewerkt in verschillende werkdomeinen via projecten en acties met het oog op de duurzame ontwikkeling van beide gemeenten. Gemeente Edegem wordt in haar samenwerking met zustergemeente San Jeronimo ondersteund door de Vlaamse en Federale overheid.