Naar inhoud

Een speelstraat inrichten tijdens de zomermaanden

Wil je dat in de zomervakantie jouw straat een speelstraat wordt? Dien dan via het online formulier voor 15 april 2018 je aanvraag in.

Wie voor het eerst een aanvraag doet, vraagt daarvoor via een handtekeningenformulier de toestemming van de buren. Het ingevulde formulier scan je in en voeg je toe aan je digitale aanvraag voor een speelstraat.

Je stelt ook een aantal monitoren aan die dagelijks de hekken plaatsen en weghalen, toezicht houden en een aanspreekpunt zijn voor de buurt.

Je straat moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Jouw straat kan in de vakantie een speelstraat worden als ze: 

  • binnen de bebouwde kom ligt
  • als je er niet harder mag dan 50 km per uur
  • als er vooral woonhuizen zijn
  • als ze geen weg is voor doorgaand verkeer of openbaar vervoer

Is aan al die voorwaarden voldaan, dan heb je aan een speelstraat niet enkel meer speelruimte voor de kinderen, maar ook een formule die het sociale contact in de buurt bevordert.

Een speelstraat wordt immers voor een bepaalde periode en binnen bepaalde uren afgesloten met hekken en signalisatie. Alleen motorvoertuigen van bewoners en fietsers hebben nog toegang, als ze stapvoets rijden. Maar bestuurders mogen de spelende kinderen sowieso niet hinderen. De kinderen, van hun kant, mogen wel speeltuigen plaatsen op straat, maar de doorgang niet volledig versperren. Ten slotte mag er vrij geparkeerd worden in de straat. Een autobestuurder die er vóór 8 uur ’s ochtends parkeert, staat ook tijdens de speelstraaturen reglementair geparkeerd. 

Onze dienst planning en inrichting beoordeelt of jouw straat in aanmerking komt als speelstraat. het antwoord mag je uiterlijk 1 juni 2018 van hen verwachten. 

 

Meer weten? Dienst planning en inrichting, tel. 03 289 26 50, e-mail: pi@edegem.be.

Digitaal loket

  • Aanvraag speelstraat zomervakantie 2018 Formulier Meer informatie

Praktisch

Diensten
Planning en Inrichting

Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
2650 Edegem

tel: 03 289 26 50
e-mail: gemeentebestuur@edegem.be

 


Aanverwante thema's