Naar inhoud

5. Per post laten opsturen? Of elektronisch ophalen? Wat is het verschil?

Wanneer je in het digitaal loket documenten aanvraagt met je E-ID of token kan je kiezen voor een digitale aflevering van een document in plaats van een document dat je in de brievenbus krijgt.

Het klinkt uiteraard heel wat logischer dat je een elektronisch document krijgt wanneer je het elektronisch aanvraagt, maar er is een belangrijk verschil met een papieren document dat je in de brievenbus krijgt.

Een elektronisch document is een .pdf-bestand dat elektronisch wordt ondertekend door de ambtenaar. Dit document behoudt enkel zijn wettelijke waarde wanneer je het document elektronisch bewaart en elektronisch doorstuurt naar de instantie waarvoor je het nodig hebt (bijvoorbeeld je werkgever, een andere overheid, de rechtbank).

Van zodra je het elektronisch document print vervalt de handtekening en betekent je document niet meer dan wat een kopie van een origineel document is. De wetgeving is wat dit betreft gewijzigd. Sinds de nieuwe wetgeving in mei 2003 is ook een elektronische handtekening rechtsgeldig. Alle instanties moeten dit elektronisch document aanvaarden, maar de praktijk is momenteel nog iets anders.

Alle documenten worden gratis afgeleverd en krijg je sowieso per post opgestuurd.

Opgelet: De elektronische handtekening wordt niet ondersteund door versies van Acobat Reader ouder dan 6.0. Download hier gratis de recentste versie van Acobat Reader.

Praktisch

Publieke dienstverlening

Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
2650 Edegem

BTW BE 0207.537.933


Tel:  03 289 26 50
E-mail

Openingstijden

maandag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 19 uur
dinsdag van 9 tot 12.30 uur
woensdag van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 16 uur
donderdag van 9 tot 12.30 uur
vrijdag van 9 tot 12.30 uur

Tijdens deze uren kan je op het algemeen nummer 03 289 26 50 of aan het onthaal terecht met je algemene vragen. Aan het onthaal kan je ook documenten binnenbrengen of afhalen en huisvuilzakken, tickets, ... kopen.

Vanaf 2 maart 2020 werken we volledig op afspraak: Klik hier om je bezoek aan de publieksbalie (loketten) van het gemeentehuis te plannen.