Naar inhoud

5. Per post laten opsturen? Of elektronisch ophalen? Wat is het verschil?

Wanneer je in het digitaal loket documenten aanvraagt met je E-ID of token kan je kiezen voor een digitale aflevering van een document in plaats van een document dat je in de brievenbus krijgt.

Het klinkt uiteraard heel wat logischer dat je een elektronisch document krijgt wanneer je het elektronisch aanvraagt, maar er is een belangrijk verschil met een papieren document dat je in de brievenbus krijgt.

Een elektronisch document is een .pdf-bestand dat elektronisch wordt ondertekend door de ambtenaar. Dit document behoudt enkel zijn wettelijke waarde wanneer je het document elektronisch bewaart en elektronisch doorstuurt naar de instantie waarvoor je het nodig hebt (bijvoorbeeld je werkgever, een andere overheid, de rechtbank).

Van zodra je het elektronisch document print vervalt de handtekening en betekent je document niet meer dan wat een kopie van een origineel document is. De wetgeving is wat dit betreft gewijzigd. Sinds de nieuwe wetgeving in mei 2003 is ook een elektronische handtekening rechtsgeldig. Alle instanties moeten dit elektronisch document aanvaarden, maar de praktijk is momenteel nog iets anders.

Alle documenten worden gratis afgeleverd en krijg je sowieso per post opgestuurd.

Opgelet: De elektronische handtekening wordt niet ondersteund door versies van Acobat Reader ouder dan 6.0. Download hier gratis de recentste versie van Acobat Reader.

Praktisch

Publieke dienstverlening

Gemeentehuis
Gemeenteplein 1
2650 Edegem

BTW BE 0207.537.933

 

Tel:  03 289 26 50
E-mail

Openingstijden

OPGELET! Van 1 tot 23 augustus zijn de openingsuren gewijzigd. Raadpleeg ze hier. 

alle werkdagen van 8.30 tot 13 uur
woensdag van 8.30 tot 14 uur
maandagavond van 16 tot 19 uur

We helpen u graag verder telefonisch of aan het onthaal

  • maandag van 8.30 tot 13 uur en van 14 tot 19 uur
  • dinsdag tot donderdag van 8.30 tot 13 uur en van 14 tot 17 uur
  • vrijdag van 8.30 tot 13 uur

Opgelet: het onthaal is van maandag tot en met donderdag tussen de middag doorlopend geopend.