Oproep: ik hou(t) van erfgoed

Gepubliceerd op vrijdag 3 november 2023
Ben je ooit al eens verliefd geworden op een boom? Zo’n kanjer waarvan je dacht: wauw, wat staat die daar mooi en wat zou hij allemaal te vertellen hebben, mocht hij kunnen praten!

Wie weet was die prachtige oude eik in het veld achter jouw tuin wel getuige van geheime bijeenkomsten van verzetshelden? Mogelijks heeft de lindeboom op het dorpsplein zijn zegen gegeven aan generaties geliefden of misschien wandel je op zondag samen met je kinderen regelmatig door een beukendreef die ooit als inspiratie diende voor een beroemde kunstenaar?

In alle uithoeken van onze provincie zijn er fascinerende bomen te vinden. Achter hun schors en onder hun kruinen schuilen vaak verhalen en gebruiken, die soms teruggaan tot ver voor onze tijd. We hebben jullie hulp nodig om zulke bomen op te sporen!

Heb je zo’n boeiende boom in je tuin of in de buurt waarvan je denkt dat hij een bijzonder verhaal heeft? Of ken je iemand die zo'n boom koestert en deel wil uitmaken van dit project? Laat het ons weten! Stuur een leuke foto van jezelf met de boom, vertel ons het verhaal erachter (of wat je denkt dat het verhaal zou kunnen zijn) en help ons lokaal houtig erfgoed in kaart te brengen. Wie weet komt jouw foto wel in onze reizende tentoonstelling die een persoonlijke kijk geeft op de bomen van de provincie Antwerpen. De wedstrijd loopt tot en met 31 december.

Ik doe mee

Meer info vind je op www.rlrl.be/erfgoedbomen

Houtige beplantingen met erfgoedwaarde

Oude bomen en struiken vertellen vaak iets over de geschiedenis van een plaats: ze illustreren oude gewoonten, historisch landgebruik of bepaalde technieken. Verder heeft houtig erfgoed vaak ook een sociale, stedenbouwkundige, esthetische, wetenschappelijke of volkskundige waarde. Denk maar aan kasteeldreven, herdenkings- en kapelbomen, beeldbepalende bomen aan kruispunten van wegen of geknotte en gevlochten houtkanten. Er is trouwens geen strikte leeftijdslimiet, aangezien het gaat om levend erfgoed.