Opgelet voor de Aziatische hoornaar

Gepubliceerd op donderdag 23 maart 2023
In het voorjaar 2021 werden de eerste Aziatische hoornaars in Edegem gemeld. Deze wespensoort heeft een grote impact op onze honingbijen en de biodiversiteit.

Een Aziatische hoornaar is heel beschermend naar haar nest toe en kan zeer gevaarlijk en in groep uithalen. Ontdek je een nest? Houd altijd ruim afstand. Als het nest in een tuinhuis of dergelijke hangt, betreed je de ruimte beter niet. 

Zoek naar nesten rond je huis!

  • lichtbruine nesten bij beschutte plekjes rond je huis (tuinhuis, onder luifel, speelhuisjes ...)
  • eerst zo groot als een tennisbal, even later als een voetbal
  • in de zomer nesten tot 1 meter groot, hoog in bomen

Is het warmer dan 15 graden? Dan vliegen de koninginnen van de Aziatische hoornaar uit. Ze zoeken een beschutte plaats om een nieuw nest te maken. Meestal in of bij schuren, tuinhuizen, afdakken, luifels, struiken ... De nesten in het voorjaar vind je dicht bij de grond. Een nest is in het begin zo groot als een tennisbal, even later zo groot als een voetbal. Kijk goed uit.

Nest of Aziatische hoornaar gezien? Dit moet je doen:

  1. Neem een foto (van het nest én indien mogelijk van het dier).
  2. Maak een melding op https://vespawatch.be/
  3. Indien mogelijk: vang de koningin en bewaar ze in de diepvries. (Deze wordt opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek.)
  4. Na je melding contacteert iemand van Vespawatch je. Gaat het om een Aziatische hoornaar? Dan spreken ze met je af hoe en wanneer het nest weg te halen. Haal nooit zelf een nest weg!

Hoe herken je een Aziatische hoornaar?

  • 3,5 cm groot
  • zwart, met oranje plekken op de kop
  • poten half zwart, half geel

Hoe vaak komt de Aziatische hoornaar voor in Vlaanderen?

Deze wespachtige komt steeds vaker voor in Europa. Helaas ook in Vlaanderen. Deze diertjes zijn schadelijk voor biodiversiteit en landbouw en staan bovenaan de lijst van de te verdelgen insecten in Europa. Vooral voor bijen vormt deze hoornaar een grote bedreiging.