Op weg naar een groene en veilige Hovestraat

Gepubliceerd op maandag 26 februari 2024
Het ontwerpplan van de Hovestraat is bijna klaar voor uitvoering. De Hovestraat ondergaat een volledige vernieuwing, inclusief het kruispunt met de Boniverlei, de parkeerplaats bij de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek en de hondenweide.

Nieuwe bushaltes en aangename voet- en fietspaden zorgen voor een veilige straat voor alle weggebruikers. Tot slot wordt er ook een gescheiden rioleringsstelsel geïntegreerd. De heraanleg van de Hovestraat in samenwerking met Water-link, Aquafin en AWV is al jaren in voorbereiding. De werken werden meerdere keren uitgesteld om conflicten met andere wegenwerken te vermijden en om een evenwichtig plan met alle betrokken partijen op te stellen. 

In het voorjaar van 2024 dienen we de omgevingsvergunning in, waarna de aanbesteding van de werken kan volgen. Eind 2024 of begin 2025 starten we met de werken. In tussentijd organiseren we coördinatievergaderingen met de nutsmaatschappijen zodat zij dit jaar kunnen starten met het eventueel vernieuwen of verzwaren van hun leidingen.

Gemeenteplein tot Lourdeslaan

Veiligheid staat voorop: we hanteren een zone 30 in het centrum en fietsers rijden via een wegversmalling op de suggestiestrook. Enkel kortparkeren is hier overdag toegelaten. Da’s goed voor een betere doorstroming van klanten voor lokale handelaars. Voor langere parkeertijden begeef je je best naar de parking
bij de Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdesbasiliek. We vergroenen het centrum met nieuwe plantvakken en waterdoorlatende bestrating, en verbeteren de kruispunten en bushaltes, zodat je veilig toegang hebt tot het openbaar vervoer.

Lourdeslaan tot Mechelsesteenweg

In het residentiële deel van de Hovestraat geldt een zone 50 met afzonderlijke fietspaden. Bewoners kunnen hun wagen kwijt op doorlopende parkeerstroken. We zorgen voor beveiligde oversteekpunten en verhoogde kruispunten. Residentie Mariahof krijgt een volwaardig verhoogd kruispunt en de Boniverlei behoudt zijn lichtengeregeld kruispunt, want dat zorgt voor een vlotte doorstroming.

Alle info vind je op edegem.be/hovestraat