Onderhoud bomen Boniverlei

Startdatum: 01-02-2022
Einddatum: 11-02-2022
23 kerselaars op Boniverlei moeten noodgedwongen wijken voor verkeersveiligheid

De Boniverlei wordt al jaren gekenmerkt door de 185 Japanse kerselaars. Tijdens de bloeiperiode in het voorjaar zijn ze heel bepalend voor het straatbeeld en het onderwerp van vele fotografen.


Jammer genoeg zijn het ook gecultiveerde bomen met een beperkte levensduur. De degradatie van de volwassen bomen wordt zichtbaar. Bovendien tasten de kerselaars met hun grote wortels de kwaliteit van de voet- en fietspaden aan met regelmatige kleine ongevallen tot gevolg.


De bomen worden onderhouden door Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Zij zijn immers bevoegd voor de rijweg en het fietspad in de straat. De voetpaden zijn eigendom van lokaal bestuur Edegem.
Een boomdeskundige van AWV heeft recent alle 185 bomen gecontroleerd op stabiliteit en gezondheid. Uit het advies blijkt dat 23 bomen moeten worden gekapt en 67 bomen gesnoeid.


De noodzakelijke kap en snoei van de kerselaars is betreurenswaardig. Velen houden immers van het kenmerkende beeld van de straat. Tegelijk moeten we dit ook zien als een opportuniteit om stappen te zetten in een kwalitatieve heraanleg van deze belangrijke invalsweg van Edegem.


Op korte termijn zullen we met AWV rond de tafel zitten om een nieuw toekomstbeeld voor de straat uit te tekenen met nieuwe voet- en fietspaden en een veilige, vlot oversteekbare rijweg. Om alle opties open te houden, zal AWV de 23 bomen op korte termijn niet vervangen.


De timing van de kap en onderhoudssnoei van de bomen door AWV is nog niet concreet. Verwacht wordt dat deze in de loop van januari 2022 zal gebeuren.

Hinder

Ernstige hinder?
Nee

Extra info

Status
Geplande projecten
Laatste wijziging op donderdag 20 januari 2022 - 13.05 uur