Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Edegem schrapt septemberevenementen in samenspraak met de buurgemeenten

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
massa mensen op jaarmarkt Edegem 2019

Lokaal bestuur Edegem heeft in samenspraak met de buurgemeenten van politiezone HEKLA beslist om alle eigen evenementen die in de maand september stonden gepland te schrappen.

Gezien de huidige situatie met een stijging van het aantal besmettingen en wegens de bijkomende maatregelen voor onze regio waarbij alle publieksevenementen en feesten deze maand verboden zijn, schrappen we met pijn in het hart onze alternatieve jaarmarkt en overige evenementen (Open Monumentendag, Guy Swinnen in Club27, Zuidrand Klassiek in de Heilige Familiekerk, enz.) in september.

Er mogen volgens het verdict van de Nationale Veiligheidsraad alvast tot en met 31 augustus geen grote evenementen plaatsvinden. Bovendien verbiedt de politieverordening met daarin de aanvullende maatregelen in de strijd tegen het coronavirus COVID-19 voor de provincie Antwerpen het plaatsvinden van publieksevenementen en feesten in onze gemeente voor de komende vier werken. Hierdoor zijn alle evenementen in Edegem van augustus ondertussen al afgelast.

Jaarmarkt

Na het inwinnen van de nodige adviezen bij experten besloot lokaal bestuur Edegem om de jaarmarkt van begin september niet te laten doorgaan. We hebben samen met het jaarmarktcomité alle pistes doorlopen om volgens de veiligheidsvoorschriften en conform de coronamaatregelen een coronaproof editie van onze jaarmarkt uit te werken. Helaas kunnen wij als lokaal bestuur Edegem een week nadat de bijkomende maatregelen in onze regio (voorlopig) verlopen ook 'Edegem Kermis' niet toestaan. De geplande activiteiten zoals de garageverkoop, gekke fietsen, looptocht, toeristentreintje, kunstmarkt Montmartre, ... zullen niet doorgaan. Bovendien hebben de lokale besturen van politiezone HEKLA besloten dat er geen grote evenementen zoals een jaarmarkt in september mogen plaatsvinden.

Veiligheid voorop

Onze verenigingen stelden wel een aantal randactiviteiten voor die onder veilige omstandigheden kunnen plaatsvinden. We toetsen elke activiteit afzonderlijk af of ze veilig, controleerbaar en handhaafbaar is. Randvoorwaarde is alvast dat het geen grote groep mensen mag aantrekken die tegelijkertijd afzakt naar de activiteit. Alle voorstellen zoals bijvoorbeeld afhaalmaaltijden worden door het Event Risk Model (ERM) gehaald. In samenspraak met de lokale politiezone HEKLA en de verenigingen bekijkt lokaal bestuur Edegem wat er mogelijk is. Hoe dit er concreet zal uitzien, kunnen we pas in een later stadium communiceren.

In onze eerdere communicatie hadden we al meegedeeld dat er steeds rekening gehouden moet worden met de evolutie van de corona-epidemie en we als organisatie mogelijks geconfronteerd kunnen worden met een reeks veiligheidsmaatregelen en beperkingen om de verspreiding van het virus verder te voorkomen. Helaas is dit nu het geval. We betreuren de beslissing om de jaarmarkt en onze andere gemeentelijke evenementen in september te schrappen, maar het is momenteel nog te risicovol om in de komende periode een evenement te organiseren. We hopen op deze manier verder ons steentje bij te dragen om de verspreiding van het coronavirus in te dijken. Zo kunnen we binnenkort opnieuw samen genieten van feestelijkheden in onze gemeente.

Kermis

Over de organisatie van de septemberkermis op het Gemeenteplein volgt later een beslissing. De gemeente hoopt samen met de kermiskramers dat het binnenkort weer mogelijk is om alles volgens de geldende maatregelen te organiseren. Hiervoor is lokaal bestuur Edegem afhankelijk van wat de Nationale Veiligheidsraad de gemeente oplegt.

Datum van het bericht: dinsdag 04 augustus 2020