Naar inhoud
 • RSS
Nieuwsoverzicht

Edegem Kermis: coronaveilige versie van de jaarmarktfeesten 2020

Edegem Kermis

Tijdens het weekend van de eerste zondag van september vindt traditiegetrouw de jaarmarkt van Edegem plaats, maar door de coronamaatregelen zal deze editie er niet hetzelfde uitzien. De afgelopen weken zijn we met het lokaal bestuur en het jaarmarktcomité druk in de weer geweest om onze inwoners toch aantrekkelijke alternatieven te bieden.

Er mogen volgens het verdict van de Nationale Veiligheidsraad tot en met 31 augustus geen grote evenementen plaatsvinden. Na het inwinnen van de nodige adviezen bij experten heeft lokaal bestuur Edegem besloten dat de jaarmarkt in zijn klassieke vorm ook in september niet kan doorgaan. Vanuit het voorzichtigheidsprincipe mogen we als lokaal bestuur de samenkomst van zo’n grote massa mensen in de centrumstraten niet toelaten.

Veiligheid voorop

Wij vinden het bijzonder jammer dat corona ook onze jaarmarkt treft. Het verenigingsleven, evenementen en handel liggen bestuur en medewerkers van lokaal bestuur Edegem nauw aan het hart. Anderzijds dragen we ook gezondheid en veiligheid hoog in het vaandel. Vanuit deze basisprincipes gingen we daarom op zoek naar een coronaveilige versie van de jaarmarkt. De klassieke braderij en rommelmarkt kunnen niet plaatsvinden, maar onder de naam ‘Edegem Kermis’ bieden we onze inwoners een aantal aantrekkelijke alternatieven voor een bruisend weekend in een autoluwe gemeente.

Garageverkoop Edegem Kermis

Er zal zeker een kermis staan op het Gemeenteplein voor onze jongste inwoners. De rommelmarkt vervangen we door een garageverkoop over heel Edegem zodat we de kramen goed spreiden. Hiervoor kunnen standhouders zich aanmelden via https://www.edegem.be/garageverkoop

Inwoners die graag hun voortuin of oprit aanbieden aan de Edegemnaars die geen plek hebben om hun spullen uit te stallen, kunnen ook deelnemen aan de garageverkoop. Op die manier werken we met al onze inwoners samen en geven we ook zij die geen voortuin hebben de ruimte om toch wat leuks te verkopen. Lokaal bestuur Edegem zorgt voor een match tussen vraag en aanbod op basis van het principe ‘eerst komt eerst maalt’. We kunnen uiteraard niet garanderen dat vraag en aanbod even groot zullen zijn.

De inschrijvingen voor onze garageverkoop lopen tot en met 16 augustus. Na die datum publiceren we een adreslijst van de kramen. De Fietsersbond zorgt voor uitgestippelde fietsroutes langs de garageverkoopplekken en bezienswaardigheden.

Alternatieve activiteiten

In samenwerking met ABES en de sportdienst werken we ook een recreatieve looptocht en een kinderlooptocht langs de trage wegen van Hof Ter Linden en Fort 5 uit. De idee is om met tijdslots te werken waarin we steeds een groep van 30 sportievelingen langs de route sturen. Zo bewaren we voldoende afstand. Vrijwilligers zullen alles in goede banen leiden.

Tot slot zullen er nog een aantal andere activiteiten zijn die het jaarmarktweekend extra opluisteren. Er wordt onder andere gedacht aan dansvoorstellingen in de tuin van Immaculata die je via livestreaming thuis kan volgen, gekke fietsen op het Gemeenteplein, de kunstmarkt Montmarte, een boekenverkoop, …

Alle concrete informatie over onze alternatieve activiteiten (bv. waar en wanneer je kan inschrijven, op welke locaties er activiteiten zijn, enz.) zullen we in de loop van deze maand bekendmaken als het volledige programma vastligt. Voor de Montmartre kan je alvast inschrijven via https://vrijetijd.edegem.be/nieuwsdetail.aspx?id=9419.

Onder voorbehoud

Alle initiatieven zijn nog onder voorbehoud van wat de Nationale Veiligheidsraad ons zou opleggen en het Event Risk Model (ERM), een matrix die aan de hand van parameters het veiligheidsrisico van een evenement in kaart brengt en begin juli door de Vlaamse overheid werd gelanceerd.

De verenigingen kunnen een coronaveilig idee uitwerken om tijdens het weekend van Edegem Kermis centen voor de verenigingskas te verdienen. Zij krijgen hiervoor tot en met 25 juli de tijd. Misschien is bijvoorbeeld een take-away in het clublokaal of een thuislevering wel een optie? We bekijken graag of het veilig, controleerbaar en handhaafbaar is. Randvoorwaarde is alvast dat het geen grote groep mensen mag aantrekken die tegelijkertijd afzakt naar je activiteit.

We zijn ervan overtuigd dat we op heel wat begrip mogen rekenen voor deze uitzonderlijke situatie en maken er samen met jullie een gezellig, sociaal en sportief weekend van.

Op het programma

Deze zaken zal je alvast terugvinden op het programma:

 • Kermis op het Gemeenteplein
 • Garageverkoop in heel Edegem
 • Uitgestippelde fietsroutes langs garageverkopers en bezienswaardigheden
 • Recreatieve looptocht via de paden van Hof Ter Linden en Fort 5, en kinderlooptocht
 • Dansvoorstellingen via live streaming
 • Gekke fietsen op het Gemeenteplein
 • Toeristentreintje door Edegem
 • Kunstmarkt Montmartre
 • Brandpreventiestand door de brandweer Edegem
 • Fotostudio
 • Boekenmarkt
Datum van het bericht: woensdag 01 juli 2020