Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Zo maait Edegem het gras

grasperken Edegem

Binnenkort zal het maaionderhoud van de bermen en pleinen in Edegem grotendeels extern gebeuren. Een aantal zaken blijven onze groenarbeiders zelf doen, maar de structurele opdrachten zullen worden uitgevoerd door externe aannemers. Bij de grote pleinen gebeurt dat nu al, voor de kleinere plein en de bermen lopen momenteel de aanbestedingen. Een overzicht:

Dit gebeurt door een aannemer

Aannemer Marissen maait alle grotere pleinen. Bij het plein van de Romeinse Put, de hondenweide in de Lourdeslaan of in de August Coolslaan gebeurt dat bijvoorbeeld om de 14 dagen. Bij anderen zoals het Buizegemhof, de grasvelden van Fort (behalve IBO) of het Grijpegemplein komt de aannemer één keer per maand langs. Tot slot zijn een aantal pleinen in hooilandbeheer om zo de biodiversiteit te stimuleren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Forum (gedempte visvijver), het Hazelbos of het Sint-Sebastiaanplein (deels).

Op de locaties waar de voorbije jaren bloembollen werden aangeplant zoals het Grijpegemplein of het Sint-Goriksplein, mag pas worden gemaaid wanneer de bovenbladeren van die bloemen afsterven. Dat oogt tijdelijk wat slordig, maar is wel noodzakelijk om de bloemen het jaar daarop weer volop te laten bloeien. 

Hiervoor loopt de aanbesteding nog

Voor de tweewekelijkse maaibeurten van alle bermen en kleinere pleinen loopt momenteel de aanbesteding, net als voor het bladruimen in de maanden oktober, november en december. De toewijzing van de opdracht kan gebeuren in de maand juni 2020 zodat in juli deze aannemer die opdracht kan opnemen. Ondertussen blijven onze eigen diensten maaien, maar gebeurt dat met een lagere frequentie. Een aantal van onze groenarbeiders die onze organisatie moeten verlaten , vonden immers ondertussen al een andere job.

Ook boskantmaaien op de grote pleinen doen we dit jaar nog zelf, maar vanaf januari 2021 zal dat opgenomen zijn in het bestek van de grote pleinen.

Dit blijven we zelf doen

Het onderhoud van de begraafplaats, de bermen van de trage wegen en een aantal kleine perkjes blijven we zelf doen met onze polyvalente ploeg.

In deze periode van hervorming van ons groenonderhoud, kan het dus zijn dat we op jouw plein iets minder frequent langskomen. We vermijden dat waar het kan, maar soms haalt de natuur het van onze ijver. Mogen we in dat geval tijdelijk rekenen op jullie begrip?

Datum van het bericht: dinsdag 16 juni 2020