Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Mayors for Peace: oproep tot wereldwijde nucleaire ontwapening

Mayors for peace

Mayors for Peace is een internationaal netwerk van steden en gemeenten waar ook Edegem lid van is. Deze organisatie werd in 1982 opgericht door de burgemeesters van Hiroshima en Nagasaki. Hun doel is met steden van over heel de wereld te pleiten voor nucleaire ontwapening.

 

Wereldwijd telt de organisatie 7 772 steden in 163 landen. In België zijn 375 steden en gemeenten lid van het netwerk. De stad Ieper functioneert sinds vorig jaar op vraag van burgemeester Matsui van Hiroshima als ‘lead city’ voor België. Vanuit deze functie roept de Ieperse burgemeester Talpe alle leden van het netwerk op om deel te nemen aan een gezamenlijk initiatief om het netwerk en de jaarlijkse herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki in de kijker te zetten. Edegem zal daarom van 6 tot 9 augustus de Mayors for peace vlag hijsen.  

 

Oproep tot nucleaire ontwapening

Op 6 en 9 augustus 1945 werden Hiroshima en Nagasaki compleet verwoest door een atoombom en maakten in totaal zo'n 210 000 slachtoffers. Samen met de burgemeesters Matsui en Taue wil de gemeente Edegem stilstaan bij wat de beide Japanse steden 74 jaar geleden is overkomen. Samen roepen we de internationale gemeenschap op om dringend werk te maken van wereldwijde nucleaire ontwapening. Vandaag telt de wereld immers nog steeds zo’n 15 000 kernwapens die gemiddeld 30 keer de kracht hebben van de bommen die 74 jaar geleden zijn ingezet.

 

Datum van het bericht: dinsdag 30 juli 2019