Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

1, 2, 3... Speelstraat!

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
Spelende kinderen

De winter is nog in het land, maar in Edegem kijken we al uit naar de zomer! Dan zorgen we voor voldoende speelstraten zodat alle kinderen weer volop kunnen spelen en ravotten. Wil je jouw straat deze zomer omtoveren in een speelparadijs voor kinderen?

Wil je dat in de zomervakantie jouw straat een speelstraat wordt? Dien dan via het online formulier voor 30 april 2018 je aanvraag in.

Wie voor het eerst een aanvraag doet, vraagt daarvoor via een handtekeningenformulier de toestemming van de buren. Het ingevulde formulier scan je in en voeg je toe aan je digitale aanvraag voor een speelstraat.

Je stelt ook een aantal monitoren aan die dagelijks de hekken plaatsen en weghalen, toezicht houden en een aanspreekpunt zijn voor de buurt.

Je straat moet wel aan enkele voorwaarden voldoen. Jouw straat kan in de vakantie een speelstraat worden als ze: 

  • binnen de bebouwde kom ligt
  • als je er niet harder mag dan 50 km per uur
  • als er vooral woonhuizen zijn
  • als ze geen weg is voor doorgaand verkeer of openbaar vervoer

Is aan al die voorwaarden voldaan, dan heb je aan een speelstraat niet enkel meer speelruimte voor de kinderen, maar ook een formule die het sociale contact in de buurt bevordert.

Een speelstraat wordt immers voor een bepaalde periode en binnen bepaalde uren afgesloten met hekken en signalisatie. Alleen motorvoertuigen van bewoners en fietsers hebben nog toegang, als ze stapvoets rijden. Maar bestuurders mogen de spelende kinderen sowieso niet hinderen. De kinderen, van hun kant, mogen wel speeltuigen plaatsen op straat, maar de doorgang niet volledig versperren. Ten slotte mag er vrij geparkeerd worden in de straat. Een autobestuurder die er vóór 8 uur ’s ochtends parkeert, staat ook tijdens de speelstraaturen reglementair geparkeerd. 

Onze dienst planning en inrichting beoordeelt of jouw straat in aanmerking komt als speelstraat. het antwoord mag je uiterlijk 1 juni 2018 van hen verwachten. 

Datum van het bericht: maandag 05 maart 2018