Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Vier sportclubs dienen samen subsidieaanvraag in voor verbetering sportinfrastructuur Kattenbroek

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
IMG_8266

Tussen de snelweg E19, het recreatiegebied Zandbergen, de Prins Boudewijnlaan en de woonwijk Molenveld Zuid in Edegem ligt de sportzone Kattenbroek. In de recreatiezone situeren zich naast een Finse piste, een fitness- en wellnessclub en een hotelcentrum maar liefst zeven sportclubs die hockey, tennis en voetbal aanbieden. Vier sportclubs in de zone - Royal Victory Hockey Club, vzw Ik Dien, SC OLVE en tennisclub Ter Eiken - dienen samen een subsidiedossier in bij de Vlaamse Overheid voor aanleg van nieuwe sportinfrastructuur en verbetering van een aantal bestaande terreinen. Gemeente Edegem begeleidt de aanvraag.

Geen sport zonder de juiste infrastructuur. Heel wat sporten kunnen zonder de geschikte infrastructuur niet beoefend worden: zonder tennisveld geen tennis, zonder voetbalveld geen voetbal. Lokale en regionale besturen, maar ook clubs, federaties en privépartners kunnen bij Sport Vlaanderen aankloppen voor financiële ondersteuning. Via het Globaal Sportinfrastructuurplan voor Vlaanderen heeft de Vlaamse regering een kader om op langere termijn gericht te investeren in sportinfrastructuur. Eén van de krachtlijnen uit het sportinfrastructuurplan is de structurele subsidieregeling voor bovenlokale sportinfrastructuur.

Jaarlijkse lanceert de Vlaamse overheid een oproep naar lokale besturen, sportorganisaties, -federaties en -clubs om een aanvraag voor subsidiëring in te dienen. Royal Victory Hockey Club, vzw Ik Dien, SC OLVE en tennisclub Ter Eiken, vier clubs die al intens samenwerken binnen de sportzone, sloegen de handen in elkaar en dienden samen een uitgebreid subsidiedossier in voor uitbreiding en modernisering van hun velden en infrastructuur.

“De infrastructuur die Edegem heeft in de sportzone is echt bijzonder”, vertelt burgemeester Koen Metsu. “In Kattenbroek situeren zich op een vierkante kilometer maar liefst drie veldsportploegen (Royal Victory Hockey Club en voetbalclubs Ik Dien en SC OLVE), vier tennisclubs met ook squash-, padel- en beachvolleybalinfrastructuur (Ter Eiken, Ter Linden, David Lloyd en Ik Dien), een fitness- en wellnessclub (David Lloyd), de sporthal Kattenbroek en een congres- en hotelcentrum (Ter Elst- 110 slaapplaatsen) waar de nationale hockeyploeg geregeld verblijft en ook de basis van de Italiaanse nationale voetbalploeg ten tijde van het EK in België verbleef. Het gebied wordt omgeven door een Finse looppiste, grenst aan een mountainbikeparcours en bevindt zich op amper honderd meter van Hockeyclub Beerschot. Bezoekende clubs vanuit heel Vlaanderen staan versteld van deze accommodatie. Het aantal sportievelingen dat de site bezoekt, is trouwens ook enorm. De vier clubs die het dossier indienen alleen al hebben zo’n 3 800 leden. Twintig procent daarvan komt uit Edegem, de rest komt uit gemeenten tot ruim 15 kilometer buiten onze gemeentegrenzen. Een echte troef van de Kattenbroeksite is de vlotte bereikbaarheid, vooral ook  voor fietsers. Die is recent nog verbeterd door de aanleg van een veilige oversteekplaats met lichten ter hoogte van de aansluiting met de Prins Boudewijnlaan en de autoluwe toegang via de Terelststraat.”

“Het is evident dat de vooral de natuurlijke velden in de zone enorm lijden onder het succes van de clubs. De nood aan weeronafhankelijke sportaccommodatie dringt zich op.  Bij Victory trainen de teams bijvoorbeeld elk op een kwart van een terrein. Het lijkt wel een hockeyfabriek”, gaat schepen voor sport Koen Michiels verder.

“In dit subsidiedossier zijn vier clubs die al nauwe banden hadden, het uitdrukkelijk engagement aangegaan om de samenwerking nog op te drijven.” 

“Ik Dien en SC OLVE zullen investeren in kunstgrasvelden. De hockeyclub wil van hun zand-ingestrooide kunstgrasvelden hedendaagse waterkunstgrasvelden maken en ook de ligging aanpassen. Daarnaast wil Victory  - die ook in de ereklasse en nationale afdeling speelt - een clubhuis bouwen voor overleg, coaching en (video)analyses die ook dienst doet als studieruimte voor hun jonge leden die school en sport beter willen combineren. Hun site wordt zodanig heringericht dat ze toegankelijk wordt voor mensen met een beperking, wat aansluit bij hun clubvisie en bestaande G-hockeywerking. Deze extra investering bekrachtigt de pioniersrol van de club op dat vlak. Tennisclub Ter Eiken tot slot wil hun tennisvelden beter overdekken en zal ook negen padelvelden aanleggen. Padel is een sterk groeiende sport. Dat Ter Eiken ze overdekt zal aanbieden, is uniek! Hun huidige tennishal wordt een trampolinehal. Hiervoor werken ze samen met Omnigym Jong Edegem, eveneens een club met leden op nationaal niveau. De hal zal ongetwijfeld een nieuw publiek aanspreken.”

Om het project te kunnen realiseren, gebeurde er een erfpachtruil tussen FC Ik Dien en Royal Victory Hockey Club. De Edegemse gemeenteraad keurde die terreinwissel goed in de raad van 25 september 2017.

De totale investeringskost van de vier clubs samen bedraagt 4 345 000 euro. Maximum 1 250 000 euro daarvan kan worden betoelaagd. De clubs verwachten een beoordeling van het dossier door de Vlaamse Overheid in de loop van december 2017.

Datum van het bericht: donderdag 12 oktober 2017