Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Bewegen Op Verwijzing helpt inwoners van Edegem meer bewegen

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
BOV

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft Bewegen Op Verwijzing ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

“Ik wil eigenlijk al lang de stap zetten om meer te bewegen. Mijn huisarts zei het al vaker. En ik geloofde het wel. Maar met de verwijsbrief in mijn handen voel ik me toch sterker. “Marc

“Bij bewegen op verwijzing weet ik zeker dat het niet te duur is, want de Vlaamse overheid betaalt het grootste deel.” Anne

Regio Mortsel is gestart met het project ‘Bewegen Op Verwijzing’, een initiatief van het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie (VIGeZ) en met steun van de Vlaamse overheid. Dankzij dit project kunnen de huisartsen inwoners van Boechout, Edegem, Hove, Kontich, Lint en Mortsel met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar een beweegcoach. Die coach helpt de doorverwezen patiënten om meer te bewegen.

Bedoeling van ‘Bewegen Op Verwijzing’?
De 'zittende' Vlaming met een gezondheidsrisico op doktersverwijzing aan het bewegen krijgen. De doorverwezen patiënten krijgen van de coach een beweegplan op maat: van een dagelijkse fietstocht naar het werk tot een wekelijks dans- of zwemuurtje in de buurt. De coach helpt hen op weg en motiveert hen. Ook de lokale sportverenigingen doen mee aan Bewegen op Verwijzing.

Bedoeling is dat de deelnemer zijn weg naar een actiever leven op termijn zelfstandig kan verderzetten. Het aantal consultaties bij de coach bepaal je zelf. Er ligt een maximum op 7 uur individuele begeleiding.

Dankzij Bewegen Op Verwijzing profiteert de deelnemer van heel lage tarieven. Je betaalt de coach maar 5 euro per kwartier voor een individuele sessie, en 1 euro per kwartier voor een groepssessie. Heeft de deelnemer recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan krijgt hij een extra korting.

Bewegen Op Verwijzing-coachen regio Mortsel

Hanne Mahieu                             

Jakub Kratky                               

Liesbeth Buytaert                        

Regio Mortsel heeft de stap gezet

Regio Mortsel heeft, onder begeleiding van Logo Antwerpen een aanvraagdossier ingediend bij het VIGeZ.

“In dat dossier heeft regio Mortsel aangegeven wie als coach aan de slag kan, hoe ze de huisartsen hierover zullen informeren en hoe ze dit initiatief ook voor iedereen toegankelijk zullen maken,” zegt Luc Lipkens, stafmedewerker bij het VIGeZ.

Voordelen

Onderzoek toont aan dat je dubbel zoveel beweegt na begeleiding. Bovendien heeft het project ook nog andere voordelen: je voelt je beter in je vel, je komt vaker naar buiten en je hebt meer sociaal contact.

Jo Vandeurzen, Vlaams minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Gezin: “Uit de evaluatie van de eerste projecten bleek dat de deelnemers erin slaagden om dagelijks meer te bewegen, ook zij die er anders heel moeilijk toe komen. Ik zou daarom regio Mortsel willen feliciteren met zijn engagement om Bewegen Op Verwijzing op te starten. Voldoende beweging draagt namelijk bij tot een goede gezondheid.”

Voor meer informatie:

Vraag ernaar bij je huisarts!

www.bewegenopverwijzing.be

Datum van het bericht: vrijdag 09 juni 2017