Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Tentoonstelling Southern Comfort in Fort 5

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
Southern Comfort

Van 8 juli tot 6 augustus 2017 strijkt de tentoonstelling Southern Comfort neer in Fort 5. In het binnenfort neemt aanstormend kunstenaarstalent vijf weken lang haar intrek. Zeven kunstenaars en een curator nemen de fakkel van Fort Art over om van dit indrukwekkende fort een broeiend nest van creativiteit te maken.

Aan de hand van site specific creations trachten de kunstenaars in te spelen op hun omgeving om zo de bezoeker te laten reflecteren over de geschiedenis van het fort en de plaatselijke relatie tussen natuur en architectuur.

Southern Comfort verwijst eerst en vooral naar de zuidelijke ligging van Edegem ten opzichte van Antwerpen. Gelegen tussen de Antwerpse spil en de rustige buitenwijken, is Fort 5 de ideale locatie om als oase van rust kunst te ontdekken.
Het is in deze context dat Elias Cafmeyer, Jack Davey, Josja Devree, Adam Galach, Amber Vanluffelen, Jonas Vansteenkiste en Gijs Waterschoot de opdracht kregen om nieuwe relevante creaties tot stand te brengen.

Twee belangrijke pijlers schemeren door in hun werk. Eerst en vooral wordt er belang gehecht aan de woelige en soms bloedige geschiedenis van het fort. Als schakel van de Brialmontgordel heeft het Fort 5 over de jaren heen verschillende functies vervuld. Wat zijn de restanten van deze geschiedenis en hoe komen deze tot uiting in onze hedendaagse context? Verder wordt er aandacht geschonken aan de ingewikkelde relatie tussen natuur en architectuur. Niet alleen heeft het Fort 5 de natuur rond zich vervormd, maar heeft de natuur op haar beurt ook haar stempel gedrukt op dit reusachtig bouwsel. Het is in die schemerzone tussen natuur en architectuur dat de kunstenaars pertinente vragen proberen te stellen aan de hand van hun artistieke praktijken.

Southern Comfort biedt ook de mogelijkheid om talrijke randactiviteiten voor jong en oud te organiseren. Zo krijgen kinderen de kans om gedurende een namiddag deel te nemen aan een rondleiding waarna ze zelf aan het werk worden gezet tijdens een creatieve workshop. Jongeren en jongvolwassenen worden op hun beurt uitgenodigd op een fantastische avond vol performances die tot in de vroege uurtjes zal duren. Volwassenen, families en senioren krijgen de mogelijkheid om alleen of in groep een gegidste rondleiding te volgen die hen zal onderdompelen in de actuele kunsten.

 

Wanneer? Van 9 juli tot 6 augustus 2017, elke vrijdag, zaterdag en zondag van 12 uur tot 17 uur.
Opening op zaterdag 8 juli 2017 vanaf 18 uur.
Waar? KUNSTWERK, Binnenfort, eerste verdieping, Fort 5 (ingang via Vestinglaan)
Prijs? Gratis
Meer informatie via de Facebook-pagina van Southern Comfort.

Datum van het bericht: zaterdag 08 juli 2017