Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Sterke vrouwen - Alma Van Win

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
sterke vrouwen

In de reeks Sterke Vrouwen wil Alma Van Win tonen hoeveel kracht er uitgaat van geloof in jezelf. Deze vrouwen maakten in hun leven een enorm statement: zij durfden hun eigen intuïtie te volgen en zij toonden waar hun hart sneller van ging slaan, ongeacht wat de wereld over hen dacht.

Alma Van Win toont portretten van “Sterke Vrouwen”. De figuren zijn gebaseerd op een mix van oude foto’s en inspiratie uit ettelijke biografieën. De vrouwen zijn realistisch gedetailleerd weergegeven. Hun krachtige gelaat vangt meteen de blik van de kijker. In de achtergrond schetsen ruwe impressies het tijdsbeeld en tonen objecten of gebeurtenissen wat het leven van die vrouwen richting gegeven heeft.

Door deze dames af te beelden, wil Alma Van Win hun bezieling vangen en hun kracht en gedrevenheid doorgeven.

Sterke Vrouwen als Josephine Baker inspireren Alma Van Win voor haar schilderijen. Ze beeldt de getroubleerde zangeres Edith Piaf af en wetenschapster Marie Curie, die twee Nobelprijzen won. Beeldhouwster Camille Claudel toont ze in verschillende stadia van geestelijke gezondheid. Ze portretteert pilote Amelia Earhart die als eerste vrouw de Atlantische Oceaan overvloog. En ook stijlicoon Coco Chanel schittert op doek naast vele anderen.

Stuk voor stuk hebben die vrouwen de obstakels in hun leven overwonnen en zijn ze boven zichzelf uitgestegen. Alle geportretteerden hebben op hun manier en in hun vakgebied een steen verlegd. Het zijn vrouwen die erin geslaagd zijn om wars van discriminatie, armoede en andere belemmeringen de wereld mee vorm te geven en anderen te begeesteren.

Hoewel Alma Van Win veel werken maakt in aquarel en gemengde technieken als pastel, ecoline, inkt, kleurpotlood en acrylverf, kiest ze in deze serie voor olieverf. Olieverf heeft een speciale rijkdom aan kleurnuances. Transparante oppervlaktes en dunne penseelstreken laat ze contrasteren met dekkende lagen en pasteuze oppervlaktes. Zo kan ze meer emotie leggen in de gezichten en kan ze de innerlijke wereld van de dames beter aan de oppervlakte brengen.


'La vie n’est facile pour aucun de nous. Mais quoi, il faut avoir de la persévérance, et surtout de la confiance en soi. Il faut croire que l’on est doué pour quelque chose, et que, cette chose, il faut l'atteindre coûte que coûte.'
Marie Curie


Op 27 april of 4 mei 2017 kan je inschrijven voor de verhalenavond "Sterke vrouwen". Meer informatie vind je hier.

Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem.

Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken van 22 april tot 14 mei 2017:
- woensdag van 14 tot 17 uur,
- vrijdag van 14 tot 16 uur,
- zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur.
Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Meer weten?
Cultuurdienst-gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Edegem, 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be

Datum van het bericht: zaterdag 22 april 2017