Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Deze kleine wereld - Iris Van der Kerken

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
de herschikking van de gedachten

De tentoonstelling verdeelt zich over de zes kamers van Huis Hellemans als een wandeling doorheen de schilderijen en werken op papier van Iris Van der Kerken.
Telkens betreed je een ander deeltje van de wereld zoals zij zich die liefst voorstelt. Of zoals die zich aan haar voordoet.
Iris' uitgesproken figuratief werk verraadt een zekere voorliefde voor het symbolisme, maar wordt vooral gekenmerkt door een onmiskenbare eigenheid.
In elke kamer is ook een gedicht te lezen uit de nieuwe dichtbundel “Zonder is het licht niet zacht genoeg” van Sven Cooremans.

De tentoonstelling “deze kleine wereld” verdeelt zich over de zes kamers van Huis Hellemans als een wandeling doorheen de schilderijen en werken op papier van Iris Van der Kerken.

Telkens betreed je een ander deeltje van de wereld zoals zij zich die liefst voorstelt. Of zoals die zich aan haar voordoet. Wat aanvangt als een intimistische inkijk in besloten, in zichzelf gekeerde scènes in parken en tuinen, transformeert gaandeweg naar een blik die op de ruimere omgeving gericht wordt. Onvermijdelijk sluipen ook hier onderwerpen binnen die de actualiteit beheersen. Vragen worden hier evenwel niet gesteld, antwoorden worden evenmin gegeven. Het is veeleer een aanmoediging tot reflectie.

In elke kamer is ook een gedicht te lezen uit de nieuwe dichtbundel “Zonder is het licht niet zacht genoeg” van Sven Cooremans. De aanvulling met poëzie ondersteunt of formuleert, naar het gevoel van Iris, een kerngedachte bij de werken die er in die kamer te zien zijn.

Iris Van der Kerken studeerde schilderkunst aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Haar uitgesproken figuratief werk verraadt een zekere voorliefde voor het symbolisme, maar wordt vooral gekenmerkt door een onmiskenbare eigenheid. Inhoudelijk laat het zich lezen als een verhaal waarbinnen enkele vertellijnen, van meet af aan uitgezet, in elke tentoonstelling een vervolg krijgen. De toeschouwer is bij deze uitgenodigd rond te dwalen in “deze kleine wereld” van Iris Van der Kerken.


Op zaterdag 18 maart 2017 vindt de voorstelling van Sven Cooremans' dichtbundel plaats in Huis Hellemans. Meer informatie vind je hier

Huis Hellemans vind je in de Strijdersstraat 14 te Edegem.

Je kan de tentoonstelling gratis bezoeken van 11 maart tot 2 april 2017:
- woensdag van 14 tot 17 uur,
- vrijdag van 14 tot 16 uur,
- zaterdag en zondag van 10 tot 12.30 en van 14 tot 18 uur.
Telefoonnummer tijdens de openingsuren: 03 289 23 68.

Meer weten?
www.irisvanderkerken.be
Cultuurdienst-gemeentehuis, Gemeenteplein 1, Edegem, 03 289 26 50 of huis.hellemans@edegem.be

Datum van het bericht: zaterdag 11 maart 2017