Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Boekvoorstelling: Bezetten, vereren en fusilleren. Edegemnaren in de Groote Oorlog

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
Edegemnaren in de Groote Oorlog

De Eerste Wereldoorlog liet in het hele land sporen na. Ook in Edegem ging de oorlog niet zonder meer voorbij. Het tweede deel van 'Bezetten, vereren en fusilleren', gaat om de kleine verhalen uit de Groote Oorlog. Verhalen over vluchten, overleven, vechten en sterven. Maar ook over vereren en gedenken.

André Mens en wijlen André Van Elshocht doken, samen met een heleboel vrijwillige handen, de geschiedenis van Edegem in. Na jarenlang onderzoek en schrijfwerk, presenteren zij op vrijdag 21 april 2017 het tweede deel van het boek ‘Bezetten, vereren en fusilleren’, Edegemnaren in de Groote Oorlog.

Het is een verhaal geworden van gewone mensen. Op de vlucht naar Nederland en Engeland, Edegemse kinderen die tijdens de oorlog in Groot-Londen verblijven, en zelfs supporter van de voetbalploeg van Chelsea worden. En hoe de beroemde Edegemse schrijfster Marie Gevers zich samen met haar man integreert in het kunstenaarsleven van het Zeelandse Domburg.

Een verhaal ook van Edegemse soldaten: 112 werden gemobiliseerd, 8 boden zich vrijwillig aan, 25 sneuvelden, 12 werden krijgsgevangen genomen, een 15-tal vluchtten naar Nederland. De oudsten waren 35 jaar, de jongste was 16.

De auteurs gingen tenslotte op zoek naar overblijfselen van de Groote Oorlog in Edegem. Zij bezoeken met u de plaatsen van herinnering om te herdenken en te (ver)eren: monumenten, standbeelden en nieuwe straatnamen.

U kan het boek alvast bestellen via de cultuurdienst van de gemeente.

Wanneer? Vrijdag 21 april 2017 om 19 uur
Waar? Gemeentehuis Edegem, Gemeenteplein 1
Prijs? De boekvoorstelling kan u gratis bijwonen. Het boek kost 25 euro. U kan het boek alvast bestellen via de cultuurdienst van de gemeente.
Meer weten? Cultuurdienst Edegem, Gemeenteplein 1, tel. 03 289 26 50 of cultuur@edegem.be

 

Alle activiteiten in kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog vindt u terug op www.edegem.be/woi.

Datum van het bericht: vrijdag 21 april 2017