Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

De eikenprocessierups is gespot in Edegem

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
 eikenprocessierups

Laat je niet misleiden door hun donzige uiterlijk. Deze kleine rupsjes kunnen voor heel wat last zorgen.

Heb je rupsen gespot op het openbaar domein? Laat dit weten aan het gemeentebestuur: 03 289 26 50 of milieu@edegem.be

Op privédomein dien je zelf een firma te contacteren om de rupsen te verwijderen. Laat dit ook weten aan het gemeentebestuur.

Meer info over de rupsen en een lijst met bestrijdingsfirma’s: www.edegem.be/processierups

Deze larve van de eikenprocessievlinder kruipt ’s nachts samen met al zijn soortgenootjes uit het nest en gaat zo in processie op zoek naar voedsel. Een zichtbaar gevolg hiervan zijn de kaalgevreten takken in eikenbomen.

Veel mensen hebben na contact met de brandhaartjes van deze rupsjes last van jeuk, huiduitslag of irritaties aan ogen of luchtwegen. Bescherm je daarom als je gaat wandelen of fietsen zo goed mogelijk tegen de brandhaartjes, vooral bij droog en winderig weer. Bedek je hals, armen en benen en ga niet op de grond zitten. Als je toch in aanraking komt met de rupsen of hun haren, ga dan niet krabben of wrijven, maar was en spoel de huid of ogen goed met water. De klachten verdwijnen meestal binnen de twee weken. Een zachte crème met kamfer of menthol kan intussen verlichting bieden. Raadpleeg zeker je arts in geval van twijfel of bij ernstige klachten.

 

Datum van het bericht: dinsdag 25 juni 2019