Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

26 mei 2019: op naar de stembus!

Dit nieuwsbericht is niet actueel.
Verkiezingen 26 mei 2019

Op zondag 26 mei 2019 trekken we alweer met z’n allen naar de stemhokjes om te beslissen wie er de komende 5 jaar ons land en Europa zal besturen. Om je goed voor te bereiden op de dag zelf, zetten we in dit dossier alles nog eens op een rijtje. Wie moet er juist gaan kiezen? Hoe moet je je stem uitbrengen? Wanneer zien we resultaat van de verkiezingen?

Wat gaan we precies kiezen?
Op 26 mei kiezen we in Edegem voor de afvaardiging van 12 Vlaamse Europarlementsleden, 24 volksvertegenwoordigers voor de Federale Kamer (kieskring Antwerpen) en 33 volksvertegenwoordigers voor het Vlaams Parlement (kieskring Antwerpen).

Goed om weten: Als je geen voorkeurspartij hebt, dan kun je ook blanco stemmen. Je stem gaat dan niet naar de meerderheid, zoals weleens beweerd wordt, maar telt gewoon niet mee bij de zetelverdeling.

Wie moet er gaan stemmen?  

  • Alle Belgen die op 26 mei 18 jaar of ouder zijn, moeten verplicht hun stem uitbrengen.
  • Europese burgers die 5 jaar onafgebroken wettig in België verblijven en dit kunnen aantonen hebben stemrecht.
  • Europese kiezers konden zich tot 28 februari 2019 inschrijven op de kiezerslijsten.

Deze kiezerslijst wordt vastgesteld op 1 maart 2019. Alle inwoners die vóór 1 maart 2019 in de gemeente Edegem zijn ingeschreven én geregistreerd als kiezers, moeten gaan kiezen. Ben je bijvoorbeeld op 2 maart aangifte komen doen van je verhuis, dan moet je nog in de vorige gemeente gaan kiezen.

Iedereen mag de kiezerslijst komen inkijken in het gemeentehuis. Als je geen oproepingsbrief hebt ontvangen, kun je een duplicaat krijgen in het gemeentehuis. Ook op 26 mei zelf zal er vanaf 8 uur iemand aanwezig zijn in het gemeentehuis om een duplicaat van de oproepingsbrief af te leveren. Zo kan iedereen zonder stress naar het stemhokje vertrekken.  
 
Waar moet ik gaan stemmen?  
In een van de 19 stembureaus in Edegem. Er zijn stembureaus op 5 verschillende locaties. Kijk goed op je oproepingsbrief waar jij precies wordt verwacht. Je kunt er terecht van 8 tot 16 uur. Elk stembureau heeft een voorzitter, een secretaris en zes bijzitters die alle kiezers vlot zullen begeleiden.

Per locatie is er in Edegem ook een gebouwverantwoordelijke van de gemeente aanwezig. Zo kunnen we op alle vragen en problemen onmiddellijk reageren en verloopt de stembusgang vlot.  

Hoe moet ik stemmen?  
Digitaal! Duid met je vinger op het scherm je keuze aan en je bent weer klaar voor zes jaar. Geldig stemmen doe je in slechts vijf simpele stappen.

  1. Geef je identiteitskaart en oproepingsbrief aan de voorzitter van het stembureau in ruil voor een chipkaart waarmee je in het stemhokje je stem kunt uitbrengen.  
  2. Steek de chipkaart in de computer, volg de instructies op het scherm en breng je stem uit door met je vinger op het scherm jouw keuze aan te duiden.  
  3. Je stem wordt afgedrukt. Controleer je stembiljet en vouw het dicht, zodat anderen je stem niet kunnen zien. Vergeet ook je stemkaart niet mee te nemen uit het stemhokje.  
  4. Geef de chipkaart aan de voorzitter (of aangeduide bijzitter) en scan de barcode op je stembiljet. Vouw je biljet opnieuw dicht en geef het aan de bijzitter. Die controleert of je stem goed is gescand en deponeert je biljet vervolgens, nog steeds dichtgevouwen, in de stembus.  
  5. Je krijgt je identiteitskaart en afgestempelde oproepingsbrief terug en mag het stembureau verlaten 

Volg op 26 mei alle tussentijdse resultaten op https://verkiezingen.fgov.be Daar vind je bovendien nog een schat aan informatie over de verkiezingen.  

Wat als...

… je op 26 mei op vakantie bent in het buitenland?
Heb je een reis geboekt via een reisbureau? Vraag dan een bewijs aan het reisbureau (afdruk reservatie hotel, trein- of vliegticket, ...). Breng dit bewijs en je oproepingsbrief binnen de maand na de verkiezingen naar het gemeentehuis.  
Heb je je reis niet geboekt via een reisbureau? Haal dan voor je vertrek een meertalig formulier af in het gemeentehuis. Laat dit vervolgens invullen en afstempelen door de plaatselijke autoriteiten van je vakantiebestemming en breng het na je vakantie terug naar het gemeentehuis.

… je op 26 mei ziek bent en het huis niet uit raakt?  
Als je door ziekte of handicap niet tot aan het stemlokaal raakt of je moet werken of studeren op de dag van de verkiezingen, volstaat het een attest van de dokter, de werkgever of de onderwijsinstelling af te geven op het gemeentehuis. Schippers, kermisreizigers en marktkramers die niet kunnen gaan stemmen, moeten in het gemeentehuis een bewijs voorleggen van hun beroep.

… je niet tot aan de stembus raakt, maar wel je stem wilt uitbrengen?  
Als je wettig afwezig bent, kun je iemand een volmacht geven, zodat die in jouw plaats kan stemmen. Gebruik hiervoor het officiële volmachtformulier. Stemmen met volmacht is niet verplicht en uiteraard beperkt tot één volmachtstem per persoon.

Alle noodzakelijke formulieren voor afwezigheid of een volmacht zijn beschikbaar op het gemeentehuis en krijg je onmiddellijk ingevuld en ondertekend mee. Je kunt ze ook terugvinden op https://verkiezingen.fgov.be of op www.edegem.be > leven > verkiezingen.

Meer info? Gemeentehuis, Gemeenteplein 1, 2650 Edegem, tel. 03 289 26 50 of e-mail: gemeentebestuur@edegem.be.

Datum van het bericht: woensdag 08 mei 2019