Naar inhoud
  • RSS
Nieuwsoverzicht

Composteren? Zelf proberen!

composteren

Als je een tuin hebt, is composteren een ideale manier om zelf je GFT-afval te verwerken. Composteren kan in een vat, een bak of op een hoop. In een kleine tuin kun je zeker ergens een compostvat kwijt. Heb je een grotere tuin en meer tuinafval te verwerken? Dan kun je een compostbak gebruiken om je compost te maken.

Compostbak

De bakken worden aangeboden in zelfbouwpakketten. Ze bestaan uit 100% gerecycleerd huishoudelijk kunststofafval en hebben een inwendig volume van 1300 liter. Gedaan met knutselen en timmeren of met houten paletten sleuren. De Ekol-compostbakken bieden een kant-en-klaar systeem: duurzaam, makkelijk en proper. Ze kosten 55 euro per stuk.

Je kunt zelf kiezen of je werkt met 1, 2 of zelfs 3 bakken. Hoe meer bakken, hoe makkelijker het wordt om de compost om te zetten. In bak 1 gaat het verse keuken- en tuinafval. Zorg voor een goed mengsel van droog bruin materiaal (structuurmateriaal) en nat groen materiaal (rauw groenten- en fruitafval). Hoe beter de vermenging, hoe hoger de kans op een goede compostering. Na enkele maanden zal je bak vol zijn. Verwijder de voorste planken en trek de inhoud van de compostbak duchtig uiteen met een riek. Deze inhoud breng je goed gemengd naar bak 2. Voer 3 tot 6 maanden voor je de compost wil gebruiken een tweede omzetting uit. Een goed werkende compostbak verspreidt weinig of geen vervelende geur. Zo blijft de burenhinder uit.

Compostvat

Een compostvat is perfect als je een kleinere hoeveelheid groeten- fruit- en tuinafval wilt verwerken. Vergeet niet dat het compostproces niet vanzelf gaat, zeker niet in een vat. Af en toe beluchten en je verschillende materialen mengen is noodzakelijk. Een compostvat kost 25 euro.

Compostvaten en compostbakken kan je telefonisch bestellen, aan het onthaal in het gemeentehuis of via het digitale bestelformulier op de website. Je betaalt het verschuldigde bedrag op rekeningnummer BE44 0910 1730 6445 en vermeldt duidelijk in de omschrijving waarover het gaat: compostvat - compostbak - beluchtingsstok.

Je bestelling wordt aan huis geleverd. 

Datum van het bericht: woensdag 01 december 2010