Edegem sluit zich aan bij Regionaal Landschap Rivierenland

Gepubliceerd op maandag 8 maart 2021
Sinds begin dit jaar maakt Edegem deel uit van het Regionaal Landschap Rivierenland. Samen met de andere zeven Zuidrandgemeenten: Aartselaar, Boechout, Borsbeek, Hove, Kontich en Lint kregen we een welkomstgeschenk, een solitaire toekomstboom. In het Hazelbos kan onze lindeboom ongestoord groeien.

Solitaire bomen waren vroeger herkenningspunten in het landschap. Ze werden geplant bij speciale gebeurtenissen of om grenzen aan te duiden. Daardoor konden deze bomen makkelijk honderd jaar oud worden. Regionaal Landschap Rivierenland koos voor lindebomen omdat zij streekeigen zijn en symbool staan voor trouw en bescherming. Samen met burgers, verenigingen en lokale besturen wil Rivierenland concrete projecten uitwerken rond natuur, landschap en open ruimte. Denk aan wandel- en fietstrajecten, speelnatuur, of de aanleg en het onderhoud van hagen, heggen, houtkanten, poelen en hoogstamboomgaarden.

Open ruimte wordt steeds schaarser

Door de ligging tussen Antwerpen en Brussel wordt kwalitatieve open ruimte steeds schaarser in de Zuidrand. Lokaal bestuur Edegem is zich bewust van deze uitdaging. Maar ook inwoners kunnen hierbij helpen. Bijvoorbeeld door een streekeigen haag aan te planten, een poel aan te leggen of een fruitboomgaard te planten.

Meer info: www.rlrl.be