Nieuwe sorteerregels voor pmd vanaf 1 maart 2021

Gepubliceerd op woensdag 23 dec. 2020 om 13.37 uur
De blauwe pmd-zak werd meer dan 20 jaar geleden ingevoerd in België. Met succes, want nergens worden meer verpakkingen gesorteerd en gerecycleerd dan in ons land. Daar mogen we met z’n allen trots op zijn.
 
Want door goed te sorteren kunnen we gebruikte verpakkingen opnieuw inzetten als grondstof. Zo besparen we energie én stoten we minder CO2 uit. 
 

… maar het kan altijd beter

Dankzij 'de nieuwe blauwe zak' kunnen we nóg beter doen. De tijd heeft immers niet stilgestaan en verpakkingen zijn op twintig jaar tijd enorm veranderd. Bovendien kunnen we dankzij nieuwe technologische ontwikkelingen vandaag al veel meer plastic verpakkingen recycleren dan vroeger. 

Om na te gaan waar er nog potentieel is voor verbetering, organiseert de OVAM regelmatig sorteeranalyses van de huisvuilzak. Uit de laatste analyse bleek dat er bij het huisvuil van de gemiddelde Vlaming jaarlijks nog ongeveer 15 kg plastics zitten. Ongeveer de helft ervan zijn verpakkingen die mits extra inspanningen nog een tweede leven kunnen krijgen. De OVAM heeft berekend dat met de invoering van 'de nieuwe blauwe zak' jaarlijks 45 000 tot 50 000 ton méér plastics kunnen worden gerecycleerd. Minder afval in jouw huisvuilzak of -container, meer recuperatie van grondstoffen en minder CO2-uitstoot… een mooie stimulans dus om goed te blijven sorteren. 

Uiteraard werken de OVAM en Fost Plus ook hard om de verpakkingsindustrie zelf te sensibiliseren en hen te verplichten op zoek te gaan naar minder milieubelastende alternatieven. Of door het verbod op het gebruik van plastic wegwerpbekers op festivals en evenementen dat sinds begin dit jaar geldt.

Waarom nu nog niet bij ons?

De invoering van 'de nieuwe blauwe zak' gebeurt stap voor stap. Op die manier krijgt iedereen de tijd om zich goed voor te bereiden. Bij de invoering zijn immers heel veel verschillende partijen betrokken: gemeenten, intercommunales, ophaalbedrijven, sorteercentra, recyclagebedrijven, …

Om de verpakkingen die extra in de pmd-zak zullen mogen worden ingezameld, ook weer perfect te kunnen uitsorteren is een aanpassing aan de huidige sorteercentra nodig. Indaver bouwt hiervoor zelfs een nieuwe pmd-sorteerinstallatie op haar site in Willebroek. Daar zal dus vanaf volgend voorjaar jouw 'nieuwe blauwe zak' terechtkomen!

Wanneer dan wel?

Vanaf 1 maart 2021 starten we effectief met de toepassing van de nieuwe sorteerregels. We vertellen je er de komende maanden nog véél meer over! Maar tot dan gelden dus nog steeds de huidige sorteerregels. 
 

Trouwens, heb je nog een heleboel 'oude' blauwe pmd-zakken in voorraad? Geen probleem, je mag die ook nog na maart 2021 blijven gebruiken.

Meer weten? https://milieuenveiligheid.igean.be of op 03 350 08 14 (van maandag tot en met vrijdag, tussen 8 en 12 uur en 13 tot en 16.45 uur).