Nieuw vuilbakkenplan tegen sluikstort

Gepubliceerd op vrijdag 26 februari 2021
Edegem gooit z’n beleid rond openbare vuilnisbakken helemaal om. De 250 bestaande klassieke vuilnisbakken -die vaak een magneet zijn voor sluikstort- verdwijnen. In de plaats komen 81 semi-ondergrondse containers.

In zo een gedeeltelijk ondergrondse container past maar liefst 300 liter afval. Daardoor moeten de containers slechts tweewekelijks door een gespecialiseerde firma worden leeggemaakt. En dat scheelt dan weer in het werk van onze eigen diensten. Die kunnen zich nu concentreren op het opruimen en beboeten van zwerfvuil en sluikstort.
Omdat de inwerpopening klein is, zijn de nieuwe vuilbakken overigens minder aantrekkelijk voor sluikstort. In de opening past enkel wat je er mag in weggooien: een papiertje, een wikkel, een leeg flesje, een zakje met hondenpoep, … Huishoudelijk afval is er niet welkom.

Een semi-ondergrondse vuilnisbak heeft in de zomer ook het voordeel dat het vuil koeler blijft en dus geen geurhinder veroorzaakt.

De leverancier plaatst de nieuwe straatvuilbakken tussen februari en maart. Aansluitend halen we de 250 klassieke vuilbakken weg uit het straatbeeld. Je zal de nieuwe bakken terugvinden op strategische plaatsen zoals aan hondenweides, speelpleinen, in- en uitgangen van parken, vaak gebruikte bushaltes, hotspots, …

Wil je weten waar er vuilbakken staan? In het geoloket zijn ze allemaal aangeduid

Tot slot zal Edegem de komende jaren ook sterker inzetten op sluikstort en zwerfvuil, met focus op data, burgerbetrokkenheid en handhaving. Zo werken we verder aan een nette gemeente.

Vragen over het nieuwe vuilbakkenplan? lokaalbestuur@edegem.be of 03 289 26 50
Sluikstort gezien? Meld het via www.edegem.be/sluikstort