Edegem zoekt trekker om van voormalig rugbyveld Mitterlije een bloemenplukweide te maken

Gepubliceerd op woensdag 29 maart 2023
De gemeenteraad heeft het lastenboek voor de uitbating van het voormalige rugbyterrein aan de Mitterlije goedgekeurd.

De gemeente wil graag een sociaal geëngageerde partner vinden die een bloemenplukweide in combinatie met eetbaar groen kan realiseren. 

Dit lastenboek is het resultaat van het pilootproject Voedsel en Dorp dat in samenwerking met de provincie Antwerpen en de Europese structuurfondsen werd opgezet om te onderzoeken of er eetbaar groen geteeld kan worden. Het project vertaalde de ‘Keuzewijzer eetbaar groen’ van de Universiteit Antwerpen naar de praktijk. RURANT vzw en Velt vzw deden in 2022 de uitrol hiervan in vier gemeenten waarvan Edegem er een van is. Een eetbaar groenproject heeft drie doelen: een economisch, een sociaal en een ecologisch.

Het terrein werd de afgelopen periode gebruiksklaar gemaakt voor een nieuwe invulling. De twee voormalige gebouwen op het terrein werden gesloopt. De aanwezige zandhopen op het terrein werden onderzocht en zullen enerzijds worden gebruikt om de bouwput van de sloop op te vullen na sanering en anderzijds worden afgevoerd. Edegem is nu klaar om het pilootproject om te vormen tot een duurzaam initiatief.

Uit de stakeholdersanalyse van RURANT vzw blijkt dat de bloemenplukweide, aangevuld met lokaal geteelde gewassen, een belangrijke sociale hub kan worden binnen het domein van kasteel Hof ter Linden, op een steenworp van het Edegemse centrum. Edegem denkt hierbij aan een praktische samenwerking met verenigingen, scholen, de bioklas, de buurt en het Woonzorgcentrum Immaculata.

Het lastenboek werd gepubliceerd na de goedkeuring op de gemeenteraad van 27 maart 2023. Geïnteresseerden kunnen tot en met 21 april 2023 een dossier indienen. Doelstelling is dat de trekker vanaf de zomer 2023 aan de slag zou kunnen gaan. Op die manier blijft de doorstart in de scoop van het project Voedsel en Dorp.

Interesse in deze concessie?

Partijen met interesse in deze domeinconcessie kunnen alle noodzakelijke documentatie opvragen via onderstaande contactgegevens. Het volledige lastenboek voor exploitatie van het terrein aan de Mitterlije is raadpleegbaar via deze pagina.