Laat het gras maar groeien

Gepubliceerd op woensdag 4 mei 2022
Wil je de natuur een handje helpen? Doe dan vooral niets. Want door een maand lang minder het gras te maaien, stimuleer je de biodiversiteit. Dat is het idee achter de campagne Maai Mei Niet. Lokaal bestuur Edegem heeft de smaak al lang te pakken.

Wist je dat zo’n 10 procent van de totale oppervlakte van Vlaanderen tuin is? Dat is evenveel oppervlakte als dat van al onze bossen! Als wij onze tuinen inrichten zodat ze de planten en dieren helpen, dan kunnen ze dus een wapen zijn in de strijd tegen de klimaat- en milieucrisis. Een knalgroen, gemillimeterd gazon is niet goed voor de natuur en de biodiversiteit. Bestuivers zoals bijen en vlinders vinden er geen voedsel, en water verdampt er sneller uit de bodem. Laat het gras dus maar groeien. En ook met andere kleine ingrepen kan je een impact maken. Je tuin ontharden, regenwater beter laten infiltreren, bomen de ruimte geven om te groeien: het zijn stuk voor stuk oplossingen voor nijpende problemen zoals de aanhoudende hitte en droogte in de zomer.

Moet iedereen dan zijn tuin laten verwilderen?

Liefhebber van een strak gazon? Laat dan een stukje van je grastapijt wat langer worden, als vrijhaven voor vlinders en bijen. Of nog leuker: maai figuren in het gras. Een hanenkam, cirkels, golvende lijnen … Alles kan. En laat je grasmaaier drie à vier weken staan. Uit een experiment in Groot-Brittannië bleek dat je zo tien keer zoveel bijen kan aantrekken. Een verbluffend resultaat.

Laat de gemeente ook het gras groeien?

Edegem doet al jaren op een aantal plaatsen aan extensief grasbeheer, zoals dat heet. Daar maaien we maar twee keer per jaar. De bloemen krijgen zo meer tijd om te bloeien en zich te zaaien. Het resultaat: jaar na jaar meer bloemen! En dat betekent ook dat er meer voedsel en ruimte is voor de vlinders, bijen, hommels,
rupsen en andere insecten. Een brandnetel is bijvoorbeeld een erg belangrijke plant voor tal van insecten. Veel vlinders zetten er hun eitjes op af. Afhankelijk van de locatie en zoninval groeien op verschillende locaties andere bloemen. Het gras dat we kort houden, maaien we gemiddeld om de twee à drie weken. Al kan dat door weeromstandigheden of machinepech al eens variëren.

Waar dan?

Een gedeelte van het park Romeinse Put, ter hoogte van de gedempte vijver, beheren we op deze manier en in het Fort 5 zijn er ook verschillende zones met extensief grasbeheer. Op het Sint-Sebastiaanplein beheren we driekwart van het plein extensief in combinatie met wandelpaden. Het andere deel houden we kort.

In de Keltenheuvel en het Hazelbos combineren we het extensief beheer telkens met een speelzone. De wegbeheerder het Agentschap Wegen en Verkeer gaat zelfs nog verder door het gras te laten opschieten op de midden- én zijbermen van de Prins Boudewijnlaan. Voor de veiligheid van de fietsers en het gemotoriseerd verkeer blijft het gras ter hoogte van de oversteekplaatsen kort.

Nieuwe grasbermen leggen we steeds aan met een mengel van gras en klaver. Tot slot plantten we de voorbije jaren op 19 locaties bloembollen. Bij de eerste tekenen van de lente vrolijken die ons straatbeeld op.

Tips voor een bloementapijt

Wil je jaar na jaar een bloemenweelde in je tuin? Stimuleer dan de groei van wilde bloemen door 3 à 4 m² gazon om te spitten en dat perkje in te zaaien met een wildbloemenmengsel. Zulke mengsels vind je in iedere tuinierswinkel. Op het einde van het bloeiseizoen maai je de zone tot op een hoogte van 10 centimeter. Het overgebleven bloemenmengsel mag je nog even laten liggen om ‘af te rijpen’.

i Meer tips en info op www.maaimeiniet.be