Laadpaal voor je elektrische wagen

Hoe je het ook draait of keert, elk voertuig heeft impact op ons milieu. Om dat effect zo klein mogelijk te maken, is het slim te kijken naar elektrische voertuigen. Ze zorgen op korte termijn voor een betere luchtkwaliteit, minder CO2-uitstoot en minder geluidsoverlast. Maar zo’n wagen moet je natuurlijk ook kunnen opladen. Daar zijn gelukkig enkele mogelijkheden voor:

Publieke laadpaal aanvragen

Vraag een laadpaal in je buurt aan

De uitrol van publieke laadinfrastructuur op het openbaar domein zal de komende jaren door de Vlaamse overheid georganiseerd worden. Als Burgers, ondernemingen of taxi-/deelwagenbedrijf kunt u via een online formulier een aanvraag doen. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan gesteld 

  • 100% batterij elektrisch voertuig (in eigendom, via een contract van huurfinanciering, huurkoop of gelijkaardig of als bedrijfswagen). Hybride wagens komen niet in aanmerking. 
  • Enkel personenwagens (M1) en lichte vracht (N1). 
  • U beschikt niet over eigen parkeermogelijkheden en/of bent niet in staat om zelf een laadpunt te installeren (bijvoorbeeld na negatief advies van brandweer in een ondergrondse parking). 
  • Er is geen publiek toegankelijk laadpunt op maximaal 250m wandelafstand van de woonst beschikbaar. 
  • Voorwaarden voor ondernemingen en taxi-/deelwagenbedrijven kan u raadplegen op https://www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen 

Thuis een laadpunt installeren

De installatie van een laadpunt op privaat domein gebeurt best door een elektro-installateur. Na plaatsing is een elektrische keuring verplicht. 

Heb je vragen over het installeren van een laadpunt bij je thuis? Raadpleeg de website van Fluvius of neem een kijkje op de pagina over thuisladen van het departement Mobiliteit en openbare werken van de Vlaamse overheid. 

Privaat laadpunt melden

Meld je eigen laadpaal

Sinds juni 2021 is er een meldingsplicht voor alle private laadpunten met een laadvermogen van 5 kVA of meer. De informatie van deze aanmeldigen zal de netbeheerder helpen om de noden van het distributienet in te schatten en gerichte aanpassingen uit te voeren. 

Laadkabels over het voetpad zijn verboden

Het is niet toegestaan om een laadkabel op of over het voetpad te laten lopen. De politiecodex (HEKLA) verbiedt dit omdat deze obstakels vormen en de toegankelijkheid van het publiek domein verhinderen. Een elektrische laadkabel over het voetpad laten hangen vormt eveneens een veiligheidsrisico. Een kabelgoot inwerken in het voetpad of de kabel onderdoor te laten lopen is ook niet toegestaan. Onder de voetpaden liggen immers belangrijke nutsleidingen die onze woningen van stroom, water, gas en internet voorzien. Geregeld zorgen nutmaatschappijen voor onderhoud en herstellingen aan deze leidingen en moeten ze het voetpad opbreken. 

Wie geen parkeermogelijkheid heeft op eigen terrein en een 100% elektrisch voertuig heeft komt in aanmerking om een aanvraag te doen voor het plaatsen van een publieke laadpaal in de omgeving van de woning. Voor meer informatie verwijzen wij u graag door naar https://www.vlaanderen.be/publieke-laadpaal-aanvragen

Een woning bouwen of verbouwen?

Bij een nieuwe bouwaanvraag of grote renovatie is het sinds 11 maart 2021 verplicht om laadinfrastructuur te voorzien. 

  • Ongeacht # wooneenheden, dus vanaf één. 
  • Vanaf twee parkeerplaatsen (of vanaf 10 parkeerplaatsen bij grondige renovatie).  
  • Een oprit naar een garage wordt niet meegeteld, maar een garage waar plaats is voor twee wagens (achter elkaar) wel. 
  • Parkeerplaatsen kunnen zowel inpandig zijn of naastgelegen. 
  • Het oplaadpunt zelf (toestel) dient niet verplicht aangekocht te worden, maar de leidingen, of op zijn minst de goten voor elektrische kabels, moeten wel voorzien zijn tot aan elke parkeerplaats zodat in een later stadium de installatie mogelijk is. 

Een volledig overzicht en de regels kan je via volgende link terugvinden: 

https://www.vlaanderen.be/een-elektrische-wagen-laden/verplichtingen-voor-laadpunten-bij-parkings 

Contact

Lokaal bestuur Edegem

Nu gesloten

Openingsuren

Vandaag
Telefonisch bereikbaar en op afspraak van 9 tot 12.30 uur

Voor alle dienstverlening aan onze publieksloketten in het gemeentehuis kan je enkel op afspraak terecht.