Kasteel Hof Ter Linden spoedig in de steigers

Gepubliceerd op maandag 26 februari 2024
Binnenkort gaan de restauratiewerken aan kasteel Hof Ter Linden van start. Stichting Kempens Landschap en onze gemeente hebben samen een aannemer gekozen. De werken starten normaal gezien dit voorjaar en worden geraamd op 5.087.286,20 euro.

Eeuwenoude geschiedenis

Onze gemeente bezit het kasteeldomein sinds 2012. Maar de geschiedenis van Hof Ter Linden gaat terug tot in de 14de eeuw. Het neoclassicistische kasteel en de koetshuizen zoals we ze vandaag kennen, werden in de 18de eeuw gebouwd als adellijk buitenverblijf, een zogenaamd ‘hof van plaisantie’. Een 260 meter lange dreef verbindt het kasteel met de kerk van Edegem en vormt tevens de ingang tot het kasteeldomein. Wist je dat keizer Napoleon himself ooit te gast zou zijn geweest op het kasteel?

Restauratieopdracht

Na de aankoop in 2012 is er hard gewerkt om het domein verder te ontwikkelen. Twee koetshuizen en de wandel- en fietspaden zijn al gerestaureerd. Verder werd het park opengesteld voor het brede publiek. In 2018 werd een restauratiedossier ingediend voor het kasteel zelf. Dat werd later goedgekeurd. Met de indiening van de omgevingsvergunning in januari 2023 en de publicatie van het aanbestedingsdossier door Stichting Kempens Landschap, is de restauratie van het kasteel officieel in gang gezet.

Behoud van cultureel erfgoed

Dankzij de inzet van alle betrokken partijen wordt dit prachtige historische kasteel behouden en toegankelijk voor toekomstige generaties. De restauratie van kasteel Hof Ter Linden is een belangrijke stap in het behoud van ons cultureel erfgoed. Na vele jaren van planning en samenwerking kan dit project de concrete fase van restauratie ingaan.