Hoe laat ik een wespennest verwijderen?

Gepubliceerd op maandag 26 april 2021
Wespen zijn soms vervelend maar toch nuttige dieren. Ze eten hinderlijke insecten zoals bladluizen en muggen. Het zijn echte opruimers.

In de vrije natuur is het daarom niet nodig om een wespennest te verdelgen. Heb je een wespennest achteraan de tuin of in een hok waar je nooit komt? Dan is een verdelging niet nodig. Een tweede reden om wespen enkel te verdelgen wanneer het echt nodig is: het gebeurt doorgaans door gif in de opening van de wespennest te spuiten. Dit product is niet enkel giftig voor wespen, maar ook voor andere koudbloedigen (zoals vissen) en voor katten. Voor de mens en
honden is het niet giftig.

Wanneer het wespennest zich te dicht bij of in je huis bevindt en een gevaar vormt, is het raadzaam om het te laten verwijderen. Dat kan door een professionele verdelger of door brandweerzone Rand (retributie: 40 euro).

Heb je (over)last van bijen? Bijen zijn beschermde en nuttige insecten die je zeker niet mag verdelgen. Ze worden vaak gratis opgehaald door een imker.

Meer informatie? Een overzicht van professionele wespenverdelgers en imkers in de buurt vind je op wespennest.vlaanderen 
www.brandweerzonerand.be om een interventie aan te vragen. Raadpleeg ook de folder over de verschillen tussen wespen en vliegende soortgenoten zoals bijen.