Hoe brandveilig is jouw zaak? Doe de online test!

Gepubliceerd op dinsdag 28 september 2021
Vanaf 1 september 2021 geldt er in Edegem en alle andere gemeenten van Brandweer Zone Rand één brandveiligheidsreglement voor publiek toegankelijke inrichtingen, zoals horeca, winkels, jeugdhuizen, feestzalen ...

Op www.ikcheckmijnzaak.be kan je anoniem een brandveiligheidstest doen. Inhoudelijk wijzigt er weinig. Was je zaak veilig? Dan blijft ze ook nu veilig. Het nieuwe reglement schept vooral duidelijkheid.

Één brandweerzone, één reglement

Brandweer Zone Rand telt 21 gemeenten die de Belgische regels elk op hun eigen manier hadden uitgewerkt. Dat was verwarrend voor eigenaars en uitbaters. En lastig voor de brandweer, die op basis van verschillende regels een ander advies moest geven. Met één reglement willen we een gelijke bescherming voor alle inwoners van Brandweer Zone Rand én duidelijk maken wat je als uitbater moet doen voor een goede brandveiligheid.

Doe de zelftest

Om je als uitbater te helpen, zijn er folders, handleidingen, checklists, een informatieve website ... Aan welke veiligheidsregels je zaak precies moet voldoen, hangt vooral van het aantal toegelaten bezoekers af. Via de online zelftest op www.ikcheckmijnzaak.be zie je snel of je in regel bent. Je kan na de test ook een brandweercontrole aanvragen voor advies op maat. Belangrijk: de test is anoniem en zal niet leiden tot plotse controles.

Geen haast, wél veilig

Is je zaak (nog) niet in orde? Geen paniek, je hebt nog 10 jaar tijd om alles in orde te brengen. Gebeurt er in tussentijd een verbouwing, een herinrichting, een herbestemming of een andere aanpassing? Of koop je een zaak over? Dan heb je een half jaar tijd om een stappenplan voor te stellen waarmee je in maximum 5 jaar je zaak in orde brengt. Zo heb je als uitbater voldoende tijd en financiële ruimte geven, zonder in te boeten aan brandveiligheid.

Een gouden tip: vaag brandpreventieadvies aan Brandweer Zone Rand vóór je een zaak aanpast of koopt.