Het geneesmiddel van morgen wordt getest in Edegem

Gepubliceerd op maandag 25 april 2022
Wist je dat we in Edegem een ‘vroege fase klinisch onderzoekscentrum’ hebben? In oktober 2021 opende SGS CPU een hypermoderne faciliteit op de campus van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. Wat ze daar onderzoeken, licht Scientific Director en voormalig Edegemnaar Tini Grauwet graag toe.

Pionier in België

“Wij doen onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen. Heel concreet betekent dit dat experimentele medicatie de grote stap maakt van laboratorium naar mens, vaak voor de eerste keer. We meten hoe het lichaam van een gezonde persoon reageert en bestuderen of het medicijn veilig is. Het gaat over een brede waaier van geneesmiddelen die ziektes voorkomen of genezen. Dat kan gaan over hoofdpijn, hartaandoeningen, diabetes, kanker …”

“Met 110 bedden, gezellige leef- en ontspanningsruimtes voor de studiedeelnemers, een apotheek voor de bereiding van de nieuwe geneesmiddelen en een uitgebreid expertiselaboratorium is het zowel voor onze medewerkers, de studiedeelnemers als de bezoekers een bijzonder aangename omgeving. Da’s uniek in België. Daarenboven beschikken we over twee gespecialiseerde quarantaineafdelingen om infectieziekten, zoals griep, gecontroleerd te onderzoeken.”

Stapje voor

“We zijn niet toevallig naar Edegem verhuisd. De locatie ligt centraal op de as Antwerpen-Brussel en we zijn omringd door het Universitair Ziekenhuis en Universiteit Antwerpen. Het SGS-onderzoekscentrum heeft een eigen uitgebreid team van artsen en verplegers. Maar bij een ernstige bijwerking van de medicatie, zijn de spoeddienst en het UZA specialistenteam meteen beschikbaar. Ook is het belangrijk dat we tijdens onze klinische studies kennis kunnen uitwisselen met andere experten en academische onderzoekers. ”

“Klinisch onderzoek is erg belangrijk. Elk geneesmiddel in je medicijnenkast heeft zo’n proces doorlopen. Wat we in ons onderzoekscentrum doen, is noodzakelijk om nieuwe of verbeterde medicijnen beschikbaar te maken voor ons allen. De gezonde studiedeelnemers zijn uiteraard essentieel, want zonder hen kunnen we niet testen.” “Door naar Edegem te verhuizen hebben we een grote stap gezet naar modernisering en uitbreiding. De klinische onderzoeken kunnen hier in de best mogelijke en zelfs aangename omstandigheden gebeuren. De nieuwe locatie van SGS CPU zet Vlaanderen verder op de kaart in de farmaceutische wereld en daar mogen
Edegemnaars best trots op zijn!”

Wil jij ook meewerken aan het geneesmiddel van morgen? Maak je via ikbenpionier.be kenbaar als studiedeelnemer of kom het SGS-team vervolledigen.

Meer info vind je op sgs.be/cpuvacatures.